Nano-optičke membrane mogu pomoći u rešavanju krize sa pijaćom vodom

Korejski naučnici tvrde da nova tehnika desalinizacije čini morsku vodu pogodnom za piće za nekoliko minuta. Istraživači su koristili postupak membranske destilacije koji je rezultirao odbacivanjem soli od 99,9 posto tokom jednog meseca. Ako se komercijalizuju, kažu da bi rešenje moglo pomoći u ublažavanju krize pijaće vode pogoršane klimatskim promenama. Više od 3 milijarde ljudi širom sveta pogođeno je nestašicom vode, a količina sveže vode dostupne za svaku osobu umanjila se za petinu tokom poslednje dve decenije.

PCPress.rs Image

Nano-optičke membrane u desalinizaciji vode

Nova studija detaljno opisuje način prečišćavanja morske vode koristeći nanofibernu membranu kao filter soli. Iako su naučnici u prošlosti koristili membransku destilaciju, i dalje su nailazili na ogromnu prepreku koja je usporila proces. Ako se membrana premoči ili poplavi, više ne može odbiti soli iz vode. Nepotrebno je reći da je ovo bio proces koji je isprljivao vreme, ali je i primorao naučnike ili da sačekaju da se membrana osuši ili da smisle dodatna rešenja, poput korišćenja vazduha pod pritiskom za oslobađanje zarobljene vode iz njenih pora.

Da bi prevazišao ovaj izazov, korejski tim se okrenuo nano tehnologiji poznatoj kao elektrospinovanje kako bi stvorio svoju trodimenzionalnu membranu. U naučnom smislu, koristili su poliviniliden fluorid-ko-heksafluoropropilen kao jezgro i silicijum dioksid, pomešan sa niskom koncentracijom polimera kao omotač, da bi se dobila kompozitna membrana sa superhidrofobnom površinom. U osnovi, ovo je stvorilo filter koji je imao veću hrapavost površine i nižu toplotnu provodljivost, omogućavajući mu desalinizaciju vode do 30 dana. Kompletan izveštaj objavljen je u Journal of Membrane Science.

Trenutno je glavni metod prečišćavanja morske vode reverzna osmoza u oko 20.000 postrojenja za desalinizaciju širom sveta. Ali za ove objekte potrebne su velike količine električne energije, a takođe se stvara koncentrovana salamura kao otpadni proizvod, koji se obično baca u more. Stoga nije čudo što naučnici istražuju nova rešenja koja nisu toliko kontraproduktivna.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: