Napredna prostetika zahteva dekodiranje signala u mozgu

Eksperti se nadaju da bi oni koji iz nekog razloga budu izgubili kontrolu nad svojim telom u budućnosti mogli da ga kontrolišu zahvaljujući interakciji koju bi njihov mozak imao sa nekim kompjuterom. Jedini problem je u tome što moždani signali nisu jednostavni za dekodiranje, te su postojeći načini za kontrolisanje robotskih udova upravo zbog toga često spori i nespretni.

PCPress.rs Image

Stručnjaci očekuju da bi svi problemi uskoro mogli da budu rešeni, te je nedavno u Nature Medicine magazinu moglo da se čita o novom interfejsu koji bi povezivao mozak sa kompjuterom, a zahvaljujući neuralnim mrežama koje služe za dekodiranje moždanih signala, te ih pretvaraju u brze i precizne pokrete kojima se uspešno kontrolišu mehanički udovi. Tim stručnjaka koji je radio na ovom projektu prikupio je podatke od jednog dvadesetsedmogodišnjaka koji ne može da pokreće ni ruke ni noge, da bi ih otpremio u skup neuralnih mreža, koje funkcionišu poput ljudskog mozga, te se trude da u skupu informacija pronađu funkcionalne šablone. Nakon probnog perioda, koji je potrajao dve i po godine, neuralne mreže su uspele da određene signale iz mozga povežu sa odgovarajućom grupom mišića, i da razumeju kako da ih primene na mehaničke udove.

PCPress.rs Image

Tako se ovaj sistem pokazao daleko boljim od postojećih, te omogućio brže i preciznije upravljanje robotskim udovima, a pokazao je bolje rezultate i u uslovima kada su mu stručnjaci omogućili da se samostalno trenira na osnovu dobijenih podataka, te sistema pogrešaka i pogodaka. Na taj način je neuralna mreža samostalno naučila koji se signal u mozgu odnosi na određeni pokret ruke. Učesnik u testiranju uspeo je da uz pomoć sistema neuralnih mreža robotskom rukom uhvati, te kontroliše tri mala predmeta, što je aktivnost koja se uglavnom uzima zdravo za gotovo, ali je najčešće ona koja korisnike mehaničkih udova sprečava da vode normalan život.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,