NASA dizajnira neobične robote za istraživanje Saturnovih satelita

Mini-roboti koji mogu da lete, da se kotrljaju, te da plutaju i plivaju, da bi se na kraju spojili u jednu mašinu koja je ponela ime Shapeshifter, predstavljaju budućnost istraživanja svemira i dalekih svetova koji čekaju na ove Transformerse.

PCPress.rs Image

U Jet Propulsion Laboratory prostorijama eksperti kreiraju 3D štampane prototipe ovih robota, a modeli podsećaju na dronove koji su zarobljeni u lopte koje se kotrljaju sve dok ne stignu na planiranu destinaciju, da bi se potom razdvojile na dva dela. Kada se odvoje dve polovine se pokreću uz pomoć malih propelera, i postaju dronovi koji služe za istraživanje iz vazduha.

PCPress.rs Image

NASA-ina Cassini misija prošla je iznad Saturnovog meseca Titan preko sto puta, te je otkriveno da ovaj svet podseća na površinu Zemlje, ali da postoje i ključne razlike – reke, jezera i kiše sastoje se od metana i etana, koji su na Zemlji u obliku gasova. Informacije o površini ovog nebeskog tela su oskudne, pa je poznato samo to da se radi o kompleksnom terenu, pa upravo tu na scenu stupa sistem malih robota koji može da menja oblik, te se tako prilagodi uslovima u okruženju.

Pročitajte i:  Na Internacionalnoj svemirskoj stanici otkrivena bakterija-mutant

Očekuje se da prođe još neko vreme dok robotski sistemi kao što je Shapeshifter ne stignu do Titana, a sledeća misija na Saturnov satelit je Dragonfly i zakazana je za 2026. godinu, te će tom prilikom na ovo nebesko telo NASA-ina letelica koja će preuzeti ulogu Cassini operacija. Ostaje da se vidi kojoj će se misiji priključiti Shapeshifter, i koliko će biti uspešna testiranja koja su jedan od preduslova za let ka Saturnu.

Izvor: Sci Tech Daily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,