BIZIT plus

NASA i neverovatna slika Jupiterovog meseca

NASA je nedavno objavila neverovatan snimak Jupiterovog meseca Io, a fotografija je napravljena sredinom 2022. godine.

PCPress.rs Image

Mesec je snimljen zahvaljujući letelici Juno, koja se Jupiterom bavi od kada je prvi put proletela pored njega 2016. godine. Na Zemlju dakle godinama šalje snimke koji naučnicima omogućavaju da bolje vide i razumeju kako funkcioniše ovaj gigant. Zainteresovani mogu da vide detalje koji su u vezi s ovom planetom, a do sada su do naučnika stigli različiti zanimljivi snimci, pa je na primer u oktobru 2019. godine primećena velika crna tačka na Jupiteru. Kasnije se utvrdilo da je u pitanju senka koju jedan od prirodnih satelita baca na njenu površinu.

Ultraviolet Spectrograph (UVS), koji je integrisan u letelicu Juno, je početkom 2021. zabeležio i zanimljiv svetlosni fenomen – aurore koje se nalaze na polovima povremeno emituju jaču svetlost, a zahvaljujući takozvanim „jutarnjim olujama“. Juno je otkrio da se ove oluje formiraju kao svetlosne tačke na onoj strani planete koja nije okrenuta Suncu. Naučnici ističu da je energija ovih aurora još jedan dokaz koliko je Jupiter moćna planeta, budući da se radi o najimpresivnijim svetlosnim događajima u našem solarnom sistemu.

Pročitajte i:  Bela kuća želi da NASA kreira Mesečevu vremensku zonu

Sada je na redu mesec Io, a pristigla fotografija prikazuje površinu koja je pokrivena vulkanima. Pretpostavlja se da se na površini Jupiterovog satelita nalazi na stotine aktivnih vulkana, te da neki ispaljuju lavu kilometrima iznad površine.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,