BIZIT plus

NASA odabrala Blue Origin za razvoj sistema za sletanje na mesec

NASA je odabrala kompaniju koja će voditi treće sletanje na Artemis na Mesec sa posadom. Blue Origin Džefa Bezosa će izgraditi sistem za sletanje za Artemis V, koji bi trenutno trebalo da bude lansiran u septembru 2029.

nasa

NASA se sve više oslanja na privatne kompanije

Iako nisu pominjali izbor vozila, kompanija već radi na sletanju Blue Moon-a. Boeing, Lockheed Martin i Draper su među onima koji su uključeni u projekat NASA. Let sa kapsulom Orion odvešće četiri astronauta na Mesec, gde će dva člana posade koristiti sletanje Blue Origin-a koji je usidren u svemirsku stanicu Gateway da slete na južni pol Meseca. Provešće nedelju dana vršeći šetnje po Mesecu, operacije rovera i naučne eksperimente dok se drugi astronauti šire i brinu o kapiji.

NASA je već izabrala SpaceX-ov Starship za prvo (Artemis III) i drugo (Artemis IV) sletanje ljudi. Blue Origin je dao svoju ponudu za još jedan lunarni ugovor prošlog decembra. Kompanija se usprotivila pobedi SpaceX-a i tužila NASA-u zbog navodnog ignorisanja bezbednosnih zabrinutosti prilikom dodele ugovora, ali je savezni sud odbacio tužbe.

Pročitajte i:  Prenosna robotska metrologija vođena laserom

Iako već ima NASA ugovor za naučnu misiju na Mars i finansijsku podršku za svoju svemirsku stanicu Orbital Reef, nije imala uspeha u postizanju rezultata na putovanju na Mesec sa posadom. Ovo takođe naglašava sve veće oslanjanje NASA-e na privatno razvijenu tehnologiju za svoje misije izvan Zemljine orbite, kao što su odela Artemis kompanije Axiom Space.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,