BIZIT plus

San Francisco pokreće istragu protiv Twittera

Vlasti San Franciska otvorile su novu istragu o Twitter-u nakon što je šest bivših visokih zaposlenih podnelo tužbu protiv kompanije. Tužioci optužuju kompaniju za kršenje lokalnih i saveznih zakona i za kršenje građevinskih propisa u nastojanju da neke od prostorija u svom sedištu pretvori u spavaće sobe za zaposlene.

PCPress.rs Image

Twitter pred sudom zbog ozbiljnih optužbi

Gradske vlasti su prvi put pokrenule istragu o kompaniji u decembru 2022. nakon izveštaja da je preuredila neke svoje konferencijske sale kako bi njeni zaposleni imali gde da se odmore. Elon Musk je zamolio preostale zaposlene posle serije masovnih otpuštanja da se posvete Twitter-u koji od njih očekuje da rade „duge sate sa visokim intenzitetom“. Zaposlenim navodno nije dat nikakav kontekst o spavaćim sobama. Ali moglo bi se doći do zaključka, na osnovu njegovog ultimatuma, da je Musk očekivao da zaposleni dugo rade i da će im trebati negde da se odmore ili prespavaju preko noći.

Joseph Killian, bivši vodeći projektni menadžer globalnog dizajna i izgradnje na Twtter-u rekao je da ga je Musk-ov tim uputio da krši građevinske propise, uključujući uklanjanje svetla osetljivih na pokret jer su smetala osoblju koje pokušava da zaspi. Vlasnik kompanije je očigledno odbio zahtev, ali je ipak morao da angažuje električara da bez dozvole isključi svetla. Killian je takođe rekao da mu je rečeno da ugradi jeftinije brave za spavaće sobe koje se ne otključavaju automatski u slučaju nužde, iako je upozorio tim da će sprečiti osobe koje prvi reaguju da pristupe sobama. Navodno je dao otkaz tog dana, iako je neko drugi kasnije postavio brave.

Pročitajte i:  Indija traži od X-a visok stepen cenzure zbog protesta

Tužba takođe optužuje Twitter da im nije isplatio obećanu otpremninu. Novo rukovodstvo pod Musk-om je, kako se navodi, “namerno, posebno i više puta najavljivalo svoje namere da krše ugovore, krše zakone i na drugi način ignorišu svoje zakonske obaveze”. San Francisko je ranije dao Twitter-u 15 dana da dostavi svoju građevinsku dozvolu kako bi mogli da zadrže svoje krevete nakon što je izašao Forbsov izveštaj. Ovu novu istragu vodi Odeljenje za građevinsku inspekciju San Franciska, iako još nije dalo zvanično saopštenje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: