NASA: otkazan još jedan smak sveta

Svemirska agencija NASA još jednom je demantovala teoretičare zvera i sudnjeg dana: asteroid TX68 koji je uočen 2013. godine neće udariti u Zemlju

asteroid-169

Ovaj asteroid, ne veći od 30 metara, proleteće pored Zemlje 5. marta, na distanci između 17.000 i 14 miliona kilometara. Prilično veliki razmak? Budući da je asteroid mali, kasno je uočen, pa nije bilo dovoljno vremena za praćenje njegove putanje i preciznije prognoze. Ovaj manjak podataka podgrejavao je priče teoretičara crnih prognoza, ali je NASA obajvila da TX68 definitivno neće pasti na Zemlju, bar ne ovog puta. Sledeći prolaz pored Zemlje biće sledeće godine, a NASA je izračunala da će tom prilikom verovatnoća pada na Zemlju biti jedan prema 250 miliona; verovatnoće udara prilikom prolaza 2046. i 2097. su još manje.

Ali, čak i da dođe do udara, posledice ne bi bile baš katastrofalne. TX68 je približno dva puta veći od meteora koji je pre tri godine eksplodirao iznad Rusije. Tada je stradao veliki proj prozora, ali to je otprilike sva šteta koju je prouzrokovao.

Pročitajte i:  Prenosna robotska metrologija vođena laserom

Teorijski, TX68 bi u nekom od prolaza mogao da se sudari sa nekim veštačkim satelitom – ali i za tako nešto verovatnoća je izuzetno mala – naučnici je porede sa verovatnoćom nalaženja nekog tačno određenog zrna peska u Sahari.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,