BIZIT plus

NASA planira “robotski hotel” u okviru Internacionalne svemirske stanice

NASA planira da sa sledećom pošiljkom zaliha na Internacionalnu svemirsku stanicu otpremi i nešto što naziva „robotskim hotelom.“

PCPress.rs Image

U pitanju je prostor za skladištenje „robotskih alata,“ tako da se u stvari radi o jedinici za parkiranje robota koji se ne koriste. Novi „hotel“ nudi i zaštitu od potencijalnih opasnosti kojih u kosmosu ne nedostaje, uključujući i onu od radijacije, te mikro-meteora i drugog kosmičkog otpada. Prvi gosti „hotela“ biće dva robota koji su poznatiji kao Robotic External Leak Locators, koji su, kao samo ime ukazuje, zaduženi za pronalaženje mesta na kojima curi gorivo ili neka druga supstanca, a u prošlosti su bili čuvani u unutrašnjosti stanice, na kojoj ionako nedostaje prostora.

PCPress.rs Image

Pored problema sa prostorom, tu su i drugi problemi koji se tiču funkcionalnosti robota, pa, na primer, Robotic External Leak Locators roboti zahtevaju precizna podešavanja pre svake inspekcije, a radi se o procesu koji traje punih 12 sati. Za to je zadužena robotska ruka Dextre, koja sada može lakše da dođe do robota, a kako bi i slala na zaduženja, te ih vraćala na mesto za mirovanje.

Pročitajte i:  Novo doba: Kad robot parkira Mercedes

Izvor: Tech Crunch

Facebook komentari: