ERP 2024

NASA ponovo otkazala lansiranje Artemis rakete

NASA je još jednom odložila početak misije Artemis 1. Agencija je bila primorana da otkaže lansiranje nakon što kontrolori nisu uspeli da zaustave curenje tečnog vodonika.

PCPress.rs Image

Sledeći pokušaj početkom oktobra

NASA je otkrila curenje i pokušala da reši problem na nekoliko različitih načina. Međutim, nakon tri neuspela pokušaja zemaljska posada je preporučila da se otkaže planirano lansiranje.

Kada je agencija prvi put pokušala da lansira raketu nije uspela jer kontrolori nisu bili sigurni da su četiri velika motora ispod jezgra rakete propisno pripremljeni za let.  Zadatak stotinu metara visokog lansirnog vozila biće da izbaci kapsulu u pravcu Meseca, što se nije dogodilo od završetka projekta Apolo 1972.godine.

„Misija Artemis 1 na Mesec je odložena. Tim je pokušao da reši problem u vezi sa curenjem hardvera koji prenosi gorivo u raketu ali ti pokušaju su bili bezuspešni“, objavila je NASA na Twitter-u.

Pod uslovom da NASA popravi curenje, imaće još jedan pokušaj za lansiranje pre nego što dođe do velikog kašnjenja.

Pročitajte i:  Tri-rotorni volan omogućava kontrolu vozila 

Ako NASA ne bude popravila curenje raketa mora da se vrati u zgradu svemirskog centra. Zatim će morati ponovo da sprovede testove sistema. Prvi sledeći datum za lansiranje bi mogao da bude 19. septembar. Međutim, lansiranje u oktobru deluje realističnije.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,