BIZIT plus

NASA: Problemi sa sletanjem na Mesec

Neil Armstrong i Buzz Aldrin su po Mesecu prošetali daleke 1969. godine, a u sledećih pet godina je do ovog nebeskog tela stiglo još pet Apollo misija. Više od pola veka kasnije NASA želi da astronaute vrati na Zemljin satelit.

PCPress.rs Image

Najavljeno je da bi prva misija do Meseca mogla da stigne već 2025. godine, a krajem 2022. godine NASA je lansirala novu, moćnu raketu Space Launch System, te u kosmos poslala Orion koji sada kruži oko ovog prirodnog satelita. Spuštanje astronauta na površinu je ipak ambiciozna zamisao, pa to što je prošlo više od pedeset godina od prvog osvajanja ne znači da je u međuvremenu sve postalo lako.

NASA je već izabrala SpaceX za konstrukciju nove letelice koja bi trebalo da sleti na Mesec, a pozvala je i druge kompanije da predlože svoja rešenja. Ono koje se bude pretvorilo u stvarnost čekaju ozbiljni izazovi – na primer to što Mesec nema atmosferu kao Zemlja, pa usporavanje tokom sletanja isključivo zavisi od motora.

Pročitajte i:  Na Internacionalnoj svemirskoj stanici otkrivena bakterija-mutant

PCPress.rs Image

Još jedan problem je i to što Mesec niko nije mapirao, pa nema sistema za navigaciju koji pomažu pilotima na Zemlji tako što im daju precizne koordinate za sletanje. To znači da će stručnjaci iz agencije NASA morati da astronautima daju uputstva na isti način kao pre pedeset godina, a oni koji budu u letelici će moći da preuzmu kontrolu ako sistem zakaže.

Stručnjaci ipak ističu da nije baš sve isto kao pre pola veka – tu je naprednija tehnologija, na primer “terrain relative navigation” koji koristi kameru za mapiranje površine dok se letelica spušta. To bi trebalo da pomogne u izbegavanju kratera i kamenja, te da spuštanje na Mesec učini bezbednijim.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,