Prenosna robotska metrologija vođena laserom

Testiranje avionskih antena je izazovno jer se optimalni testovi prave nakon postavljanja antene. Vazduhoplovi se često odvode u objekte za testiranje bez eha što stvara dugo vreme isporuke, angažman u transportu i veoma visoke troškove. Prenosne alternative postoje, ali često imaju kompromitovanu vernost testiranja. Inovatori u NASA Glenn istraživačkom centru razvili su sistem PLGRM (Prenosna robotska metrologija vođena laserom), koji omogućava karakterizaciju instalirane antene u hangaru aviona. Sve PLGRM komponente se mogu spakovati na palete, otpremiti i lako njima upravljati. 

 PLGRM sistem je dizajniran za antenska merenja na udaljenoj lokaciji. Komponente uključuju kolaborativnu robotsku ruku postavljenu na vertikalni lift i laserski tragač, svaki na mobilnoj bazi. Ove komponente omogućavaju skeniranje površine veće od dosega robota. Da bi se to postiglo, robot prvo prikuplja sve tačke u svom dosegu, zatim se sistem pomera i laserski tragač se koristi za premeštanje robota pre nego što se uhvate dodatne tačke. 

 Bezbednost, izbegavanje sudara i aspekti planiranja su kombinovani kako bi se takve antene efikasno karakterisale. Softverski definisano okidanje je takođe karakteristika za fleksibilnu integraciju mrežnih analizatora i antenskih kontrolera. Lasersko praćenje se koristi preko fotogrametrije da bi se obezbedila povratna informacija o položaju sa većom brzinom i manjim kašnjenjem, što olakšava kontrolu robotske ruke na mreži. 

Pročitajte i:  Bela kuća želi da NASA kreira Mesečevu vremensku zonu

 Dok prikuplja podatke o zračenju antene, sistem koristi pulsna merenja i vremensko podešavanje da bi uklonio neželjene refleksije. Ovo smanjuje zahtev za potpuno okruživanje ispitnog područja u bezehogenoj peni. Sistem takođe prihvata mogućnost „prljave struje“ koja se može naći u bilo kom datom objektu domaćina. 

 Fleksibilnost i prenosivost ovog sistema uz zadržavanje preciznosti i tačnosti su ono što čini PLGRM jedinstvenim. Mogu ga postaviti samo dve osobe i može se napajati iz standardnih zidnih utičnica od 110 volti što ga čini jednostavnim za primenu. Iako je razvijen za vazduhoplovstvo, PLGRM se može koristiti za karakterizaciju antenskih sistema u nizu aplikacija. Proširivanje aplikacija osim analize antene takođe može biti moguće. 

Izvor: techbriefs.com

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *