NASA utvrdila kretanje vode na Mesecu

Naučnici su dugo verovali da na Mesecu nema vode u tečnom stanju, te da se na satelitu nalaze tek mali džepovi sa ledom. Jedno otkriće od pre 10 godina promenilo je ova uverenja, budući da se još tada ustanovilo da na Mesečevoj površini ima vode. Novi podaci koje je nedavno prikupila letelica agencije NASA – Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) – ukazuje i na to da se voda na Mesecu kreće u okviru komplikovanog ciklusa.

PCPress.rs Image

Na Lunar Reconnaissance Orbiteru nalazi se instrument Lyman Alpha Mapping Project (LAMP) koji za vodom traga uz pomoć ultravioletnog zračenja, te detektuje promene na molekularnom nivou i tako prati kretanje čestica vode. Naučnicima je bilo poznato da su molekuli vode vezani za regolit – rastresiti sloj heterogenog materijala koji pokriva stenovite površine, a nalazi se na Mesecu, Zemlji, asteroidima, te nekim drugim planetama – ali nisu znali zašto se voda u različitim periodima nalazi na različitim lokacijama na Mesecu.

Nakon podataka koje je prikupila NASA poznato je da količine i lokacije na kojima se voda nalazi zavise od dela dana, budući da se voda kreće po površini Meseca kako se ova zagreva. Kada površina dostigne najveću temperaturu – u podne – molekuli vode se odvajaju od regolita, te se ili premeštaju u hladnije delove, ili odlaze u atmosferu Meseca. Kada se temperatura spusti molekuli se vraćaju u prvobitno stanje, i tako u krug.

Pročitajte i:  Odisejev lunarni lender uskoro bez energije 

PCPress.rs Image

Ova otkrića su važna budući da molekule vode nije lako detektovati iz orbite, što je Lyman Alpha Mapping Project ipak uspeo, zahvaljujući čemu se utvrdilo da molekuli vode koji se nađu u Mesečevoj atmosferi nisu anomalija kao što se ranije verovalo, već deo procesa kruženja vode na ovom Zemljinom satelitu.

Izvor: Digital Trends

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,