BIZIT plus

NASA: Vrli novi svet u asteroidnom pojasu

Astronomi su još 1801. otkrili prvo telo u oblasti asterodinog pojasa (pojas između orbita Jupitera i Marsa). Ponelo je ime Ceres, te je odmah svrstano u asteroide. Dvesta godina kasnije napredovalo je u patuljastu planetu, budući da je mnogo veće od drugih asteroida.

PCPress.rs Image

Ceres…The Expanse?

Ceres je zahvaljujući svom neobičnom statusu bio i prva patuljasta planeta koju je posetila neka NASA-ina letelica. U pitanju je deo misije Dawn, a letelica je put asteroidnog pojasa krenula 2007, te do Ceresa stigla 2015. godine. Pet godina nakon početka misije na Zemlju su stigle nove fotografije ovog nebeskog tela, a zahvaljujući visokoj rezoluciji otkriveni su detalji koji ukazuju na vulkanske erupcije od pre milion godina, te na vulkane koji su možda aktivni i danas.

Astronomi su na novim fotografijama mogli bolje da vide i mesto jednog davnašnjeg sudara- Occator krater koji je nastao pre oko 22 miliona godina. Tom prilikom je zaključeno da se u krateru pojavila voda, verovatno slana (Dawn je uspeo da identifikuje so koja se nalazi samo na Zemlji).

Pročitajte i:  Naučnici napravili do sada najbolju sliku crne rupe M87

Ceres oko Sunca obiđe za 4,6 zemaljskih godina, dok se oko svoje ose okrene za devet sati. Iako je najveće telo u Asteroidnom pojasu, Ceres ima poluprečnik od oko 476 kilometara. Naučnici su detektovali i džepove sa vodom, pa spekulišu i o mogućnosti da je na ovom telu bilo i nekih oblika života. Ceres nije običan asteroid, već aktivno nebesko telo.

Tako su prikupljeni dokazi koji opovrgavaju staro verovanje da na malim nebeskim telima nema geoloških aktivnosti, što je veliki korak za naučnike, te za razumevanje toga kako je nastao rani solarni sistem.

Izvor: Inverse

Facebook komentari: