Nastavlja se projekat digitalne restauracije filmskih klasika

Projekat digitalne restauracije srpske filmske baštine „Vip Kinoteka“ nastavlja se kroz digitalnu restauraciju još deset filmova koji su obeležili domaću kinematografiju. Produženje uspešne saradnje Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile na važnom projektu u oblasti kulture, svečano je najavljeno na dan kada Jugoslovenska kinoteka proslavlja 70 godina postojanja, a Vip mobile 12 godina poslovanja u Srbiji. U naredne dve godine publika će moći da uživa u digitalnim verzijama još deset novih filmova, a prvi u nizu biće kultno delo Ljubomira Radičevića „Ljubav i moda“.

PCPress.rs Image

Zahvaljujući uspehu projekta u prethodnom periodu, saradnja nacionalnog filmskog arhiva i najmlađeg mobilnog operatora u Srbiji produžava se sa ciljem da klasici proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja, ostanu sačuvani u dobrom kvalitetu slike i tona za ponovno prikazivanje na velikim platnima, generacijama koje dolaze.

„Projektom ’Vip Kinoteka’ započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskih klasika i izuzetno smo srećni što je Jugoslovenska kinoteka na tom putu pronašla pravog partnera – kompaniju Vip mobile – sa kojom nastavljamo saradnju, rekao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao: „značaj digitalne restauracije filmskih klasika koji su obeležili jednu epohu ima izuzetan značaj – ovi filmovi sačuvani su za buduće generacije, a ujedno su spremni za prikazivanje pred domaćom, ali i stranom publikom čime dajemo doprinos promociji ne samo našeg filma nego i kulture uopšte i to i van granica naše zemlje. Filmom ’Ljubav i moda’, koji i nakon skoro šest decenija svi pamtimo po sjajnoj glumačkoj ekipi i muzičkoj numeri koja je i danas kao i tada jednako popularna, najavljujemo nastavak projekta.“

PCPress.rs Image
Dejan Turk i Jugoslav Pantelić potpisivanje ugovora

„Proces digitalizacije je visok prioritet u našem poslovanju. Usklađen sa našom posvećenošću društvu i kulturi, smatramo da je najprirodniji korak upravo nastavak ovog sjajnog projekta i saradnje sa ustanovom kakva je Jugoslovenska kinoteka. Vip mobile je mnogo puta pokazao da nove tehnologije koristi u službi napredovanja društva, i zaista nam je čast što smo deo tako važnog procesa za srpsku kinematografiju“, objasnio je Dejan Turk, generalni direktor Vip mobile i A1 Slovenija.

Digitalno restaurirani filmovi koji su premijerno prikazani u novom ruhu u više od 20 gradova širom Srbije su: „Ko to tamo peva“, „Kad budem mrtav i beo“, „Specijalno vaspitanje“, „Maratonci trče počasni krug“, „Lepota poroka“, „Varljivo leto“, „Nacionalna klasa“, „Petrijin venac“, „Miris poljskog cveća“ i „Tri karte za Holivud“.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,