Nastavnici žele informatičku obuku

Na stručnom skupu u Privrednoj komori Srbije održanom 19. juna u prisustvu predstavnika Ministarstva prosvete, direktora osnovnih i srednjih škola i Informatičkog saveza Srbije, prezentirani su rezultati projekta onlajn obuke i sertifikacije nastavnika po evropskim standardima za poznavanje informatičkih tehnologija.

41“Poznato je da Evropska unija svrstava korišćenje IKT – Informaciono komunikacionih tehnologija među osam najvažnijih kompetencija za zaposlene u obrazovanju”, podvukao je u uvodnom izlaganju gosp. Muhedin Fijuljanin, drzavni sekretar u ministarstvu prosvete i tehnoloskog razvoja, Prema standardima za kompetencije nastavnika u Srbiji, zahteva se da nastavnik primenjuje IKT u planiranju, realizaciji, vrednovanju i inoviranju nastavnog procesa.”Da bi nastavnik došao do nivoa da može primenjivati IKT u nastavi, neophodno je da stekne znanja i veštine u korišćenju računara i njegovih osnovnih programskih aplikacija”.

Kao univerzalno merilo ovih kompetencija sve zemlje Evropske Unije pa i buduće članice, sprovode sertifikaiju po ECDL (European Computer Driving Licence) istakao je Đordje Dukic, predsednik Informatičkog saveza Srbije i član Saveta Evrope za IKT, navodeći dalje da je sve do realizacije ovog projekta Srbija bila jedina zemlja u Evropi koja nije imala iskustva primene ECDL standarda u prosveti. Zato su uloženi napori da se uz pomoć savremenih načina on-line obuke i testiranja provere efikasnosti ovog sistema u 7 škola iz različitih krajeva Srbije i na bazi tog uzorka od 452 nastavnika sprovedu dalja istraživanja.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

2 thoughts on “Nastavnici žele informatičku obuku

Comments are closed.