ERP 2024

Naučne i akademske institucije ubrzavaju istraživanje primenom HP superkompjutera

proliantbanner_370x194a[1]HP ProLiant serveri omogućavaju istraživačkim institutima da budu u vrhu svetske liste superkompjutera

BEOGRAD, 24. decembar 2010. – Kompanija HP objavljuje da su HP ProLiant serveri ubrzali sprovođenje istraživanja u tri vodeće naučne institucije, kao i da su im omogućili da uz niske troškove i optimalnu upotrebu energije zadovolje sve veće zahteve za računarskom snagom.

Tehnološki instut u Tokiju, Tehnološki instutu u Džordžiji i MD Anderson centar za izučavanje i lečenje raka, obratili su se HP-u da im obezbedi snažne servere koji će ubrzati ostvarivanje naučnih i medicinskih dostignuća.

c00602814[1]Tehnološkom institutu u Tokiju bio je potreban superkompjuter koji može postići vrhunske performanse uz maksimalnu gustinu napajanja. Da bi zadovoljio njihove potrebe HP je napravio svoj prvi sistem snage preko jednog petaflopa – TSUBAME 2.0. Ovaj sistem je projektovan za premenu u oblasti prognoze vremenskih i klimatskih prilika, za simulaciju cunamija i proračune u oblasti dinamike fluida.

Superkompjuter TSUBAME 2.0 zauzeo je četvrto mesto na TOP500 listi. Zahvaljujući energetski efikasnim HP ProLiant serverima i HP-ovom modularnom sistemu hlađenja, TSUBAME 2.0 je jedan od energetski najefikasnijih superkompjutera na svetu.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

Keeneland sistem koji se u Tehnološkom instututu u Džordžiji koristi za sprovođenje naučnih istraživanja, zauzeo je 117. mesto na listi. Ovaj sistem je napravljen u sklopu petogodišnjeg projekta vrednog 12 miliona dolara, a koji se realizuje uz podržku National Science Foundation.

Koristeći HP-ovu Unified Cluster ponudu i HP StorageWorks X9000 mrežne storidž sisteme, MD Anderson centar na Univerzitetu u Teksasu, plasirao se na 169. mesto TOP500 liste. HP-ova tehnologija je omogućila centru da iskoristi postojeći mrežni storidž sistem, kao i da kreira fleksibilni, virtuelni rezervoar resursa koji mogu koristiti svi istraživači bez ozbira na njihove potrebe.

HP ima vodeću poziciju na tržištu standardnih serverskih platformi koje obuhvataju HP BladeSystem c-Class i HP ProLiant servere, koji pružaju performanse superkompjutera uz manje zauzeće prostora i manje potrošnje energije. HP-ovi sistemi omogućavaju naučnoj zajednici da zadovolji sve veće potrebe za računarskom snagom uz niže troškove i maksimalnu gustinu.

Nedavno predstavljen HP ProLiant SL390s G7 server trenutno pokreće 11 sistema na TOP500 listi, ali HP BladeSystem c-Class ostaje dominantna arhitektura na listi sa čak 140 sistema.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

O rangiranju

TOP500 rangiranje superkompjutera objavljuje se dva puta godišnje, a listu prave istraživači s Univerziteta u Tenesiju, Univerziteta u Manhajmu i NERS centra u Nacionalnoj laboratoriji Lawrence Berkeley. Na listi se nalaze svi superkompjuteri rangirani na osnovu rezultata Linpack N*N testa koji pokazuje brzinu procesora i skalabilnost.

Vipe informacija o HP-ovim rešenjima snažnih performansi potražite na adresi www.hp.com/go/hpc.

Facebook komentari: