Naučnici kreirali materijal koji se regeneriše i vrši fotosintezu

Naučnici sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu osmislili su prilično inteligentan način za pozitivno uticanje na životnu sredinu, a tako što su razvili materijal koji ne samo da može da se regeneriše, već i utiče na smanjenje količine ugljen-dioksida u vazduhu.

PCPress.rs Image

Naime, materijal kombinuje polimer u obliku gela sa hloroplastima – ćelijama koje su kod biljaka zadužene za fotosintezu, a kako bi rastao i regenerisao se koristeći ugljen-dioksid iz vazduha kada je izložen sunčevoj svetlosti, što je identično načinu na koji biljke vrše fotosintezu. Tako materijal ima sposobnost da raste, te zauzima više prostora, za šta nije neophodno da bude izložen toploti, te drugim specijalnim uslovima koje obično zahtevaju materijali koji imaju moć regeneracije.

PCPress.rs Image

Da bi kreirali pomenuti sistem, stručnjaci su prvobitno morali da izdvoje hloroplaste, što je predstavljalo problem, budući da ovi prestanu da funkcionišu nekoliko sati nakon što se odvoje od biljke. Da bi ih učinili praktičnim, naučnici su osmislili način da im produže period funkcionisanja, ali se nadaju da će u budućnosti organske hloroplaste zameniti veštačkom katalizom koja će postizati iste efekte.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,