Naučnici kreirali način za čuvanje podataka u prahu

Belgijski naučnici pronašli su način za čuvanje podataka u obliku praha, koji će, kako se nadaju, zameniti USB-ove, te dovesti do revolucije u skladištenju.

Naime, hemija, biohemija i kompjuterske nauke su udruženim snagama na Univerzitetu u Gentu omogućile novi način za čuvanje podataka, uz pomoć hemijskog procesa koji može da otprema podatke poput QR kodova, te kraćih tekstualnih zapisa, u supstancu koja je u obliku praha. Novu ideju inspirisao je DNK materijal, u okviru kojeg se genetske informacije čuvaju na sličan način.

Tako sačuvani podaci mogu da se pročitaju uz pomoć biohemijske analize koja molekule iz praha povezuje na neki web-sajt, mapu ili aplikaciju. Za ubrzavanje procesa koriste se dva programa, prvi zahvaljujući kojem proces traje samo nekoliko sekundi, i drugi koji prevodi podatke iz QR kodova. Naučnici se nadaju da će sistem razvijati i dalje, te da će uskoro u ovom obliku moći da se nađe isto onoliko podataka kao na nekom modernijem USB-u, zahvaljujući čemu bismo mogli da dobijemo fotografije, te filmove u prahu.

Pročitajte i:  Veritas Backup Exec: Jedno rešenje za kompletan bekap

Tako bi novi način čuvanja podataka mogao da reši krizu koja je nastala kada su ljudska bića počela da čuvaju sve – od podataka o bankovnim računima do YouTube video sadržaja, ali i da ublaži negativne posledice koje na okruženje imaju sistemi za čuvanje podataka koji su napravljeni od metala i plastike.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.