Naučnici kreirali način za čuvanje podataka u prahu

Belgijski naučnici pronašli su način za čuvanje podataka u obliku praha, koji će, kako se nadaju, zameniti USB-ove, te dovesti do revolucije u skladištenju.

Naime, hemija, biohemija i kompjuterske nauke su udruženim snagama na Univerzitetu u Gentu omogućile novi način za čuvanje podataka, uz pomoć hemijskog procesa koji može da otprema podatke poput QR kodova, te kraćih tekstualnih zapisa, u supstancu koja je u obliku praha. Novu ideju inspirisao je DNK materijal, u okviru kojeg se genetske informacije čuvaju na sličan način.

Tako sačuvani podaci mogu da se pročitaju uz pomoć biohemijske analize koja molekule iz praha povezuje na neki web-sajt, mapu ili aplikaciju. Za ubrzavanje procesa koriste se dva programa, prvi zahvaljujući kojem proces traje samo nekoliko sekundi, i drugi koji prevodi podatke iz QR kodova. Naučnici se nadaju da će sistem razvijati i dalje, te da će uskoro u ovom obliku moći da se nađe isto onoliko podataka kao na nekom modernijem USB-u, zahvaljujući čemu bismo mogli da dobijemo fotografije, te filmove u prahu.

Pročitajte i:  Ultra brzi USB 3.2 dolazi na desktop računare krajem 2019. godine

Tako bi novi način čuvanja podataka mogao da reši krizu koja je nastala kada su ljudska bića počela da čuvaju sve – od podataka o bankovnim računima do YouTube video sadržaja, ali i da ublaži negativne posledice koje na okruženje imaju sistemi za čuvanje podataka koji su napravljeni od metala i plastike.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari: