Naučnici naišli na čudan signal koji dolazi od naše najbliže zvezde

Astronomi su naišli na misteriozni signal, iznenađujuće blizu Zemlji. Guardian i Scientific American prenose da su naučnici koristeći teleskop Parks opservatorije u Australiji otkrili čudan radio signal koji dolazi od “Proxima Centauri”, solarnog sistema koji je najbliži Suncu.

PCPress.rs Image

Misteriozni signal

Signal se nalazi tačno na 982MHz, što je za naučnike iznenađujuće jer je poznato da ni jedna letelica napravljena od strane čoveka na toj frekvenciji ne funkcioniše, ali se isključuje i mogućnost da je u pitanju neka prirodna pojava.

Ipak navode, ne bi trebalo još pomisliti da smo na tragu vanzemaljaca. Iako Proxima Centauri ima i potencijalno naseljivu planetu, naučnici sugerišu da još uvek istražuju taj slučaj, ali i da su ti neobični signali najčešće smetnje koje ne mogu “u potpunosti da objasne.” Istraživači navode da je vrlo neverovatno da bi vanzemaljska civilizacija mogla da bude “u komšiluku”, barem kada je svemir u pitanju, a da mi to otkrijemo. Najjednostavnije objašnjenje je u ovakvom slučaju i najrealnije, a ono je da je najverovatnije u pitanju prirodni fenomen. 

Pročitajte i:  Robot za potragu za životom u svemiru

Ipak, ovaj signal nije zanemarljiv, upoređuju ga sa “Wow!” signalom iz 1977, uskopojasnim signalom koji je uhvatio teleskop Univerziteta Ohajo u SAD, koji je zatim korišćen za podršku u potrazi za vanzemaljskim životom.

Izvor: engadget

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,