BIZIT plus

Naučnici napravili AR skener

Tim istraživača na Univerzitetu u Alberti stvorio je sistem za medicinsko snimanje koji projektuje skeniranje na telo pacijenta, prilagođavajući se anatomiji pacijenta čak i dok se kreće. U poređenju sa prvim rentgenskim snimkom, koji je snimljen skoro pre jednog veka, tehnologija medicinske „fotografije“ koja se danas koristi je veoma impresivna. Možemo da snimimo jasne slike unutrašnjih organa, struktura i sistema tela, a slike mogu pomoći doktoru da postavlja dijagnoze ili preporučuje tretmane bez potrebe za podizanjem skalpela.

PCPress.rs Image

Noviji napredak u ovoj oblasti nam omogućava da snimamo ne samo slike, već i slike u pokretu, što omogućava lekarima da vide više od statičnog trenutka u vremenu, jer mogu da vide organe u pokretu. Ova tehnologija koja koristi proširenu stvarnost nazvana je ProjectDR, sa kojim doktor može da prikaže medicinske slike pacijenta (na primer, CT skeniranje) i projektuje ih direktno na telo pacijenta. Ovo dozvoljava lekaru da pregleda skenere u kontekstu jedinstvenog tela pacijenta. ProjectDR je takođe opremljen s mogućnostima praćenja kretanja. Kada je skeniranje prikazano na spoljašnjosti tela, tehnologija koristi infracrvene kamere i markere koje postavlja na telo pacijenta kako bi se lakše prilagodili kada se osoba kreće, što čini skeniranje u skladu sa anatomijom.

Pročitajte i:  Novo priznanje za robota za mikrohirurgiju 

Projekat su razvila dva diplomca, Ian Watts i Michael Fiest, a kao što je Watts objasnio u saopštenju univerziteta, spoj AR i medicine ima mnogo potencijalnih primena, uključujući i “nastavnu, fizioterapeutsku, peimenu u laparoskopskij hirurgiji, pa čak i u hirurškom planiranju”. Za sada, tim radi na poboljšanju tehnologije, a jedan cilj je da se omogući lekarima da vide samo određene segmente tela. Tim takođe radi na poboljšanju kalibracije tehnologije i želeli bi da dodaju još više funkcija, kao što su senzori dubine, koji bi mogli poboljšati njegovu tačnost. Da bi se videlo koliko je tehnologija u praksi korisna, ProjectDR će biti uključen u hirurške simulacije. Ako prođe test u simuliranoj operacionoj sali, preći će na pilot studije u stvarnoj operacionoj sali. Na kraju, svaki lekar koji bude želeo imaće priliku da koristi AR, koji obezbeđuje ProjectDR.

Izvor: Futurism

Pogledajte i: Video analitika kao poslovni alat – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari: