BIZIT plus

Naučnici napravili do sada najbolju sliku crne rupe M87

Crne rupe su među najjačim silama u svemiru, ali nismo videli nijednu sve dok tim stručnjaka iza Event Horizon teleskopa nije objavio snimak M87 2019. godine. Prvi je snimljen 2017. godine, a sada je stigao još jedan – najbolji do sada.

PCPress.rs Image

U pitanju je crna rupa Messier 87, koja je ušla u istoriju kao prva koja je snimljena tokom izbacivanja mlaza. Stručnjaci ističu da je događaj važan za razumevanje toga kako nastaju mlazevi plazme – u centru većine galaksija se nalaze supermasivne crne rupe koje funkcionišu kao „galaktički slivnici“ koji gutaju sve što im se primakne i mnoge izbacuju snažne mlazove materije sa svojih polova, a brzinom koja je bliska brzini svetlosti.

Prvi mlaz iz crne rupe je snimljen zahvaljujući teleskopima koji se nalaze u pustinji Atakama (ALMA), a sve se dogodilo još 2018. godine. Radi se o galaksiji Messier 87 koja je od Zemlje udaljena neverovatnih 55 miliona svetlosnih godina. U njenom centru je crna rupa koja je 6,5 milijardi puta veća od našeg Sunca, a naučnici veruju da njena rotacija pokreće izbačene mlazove.

Pročitajte i:  Rudarenje u svemiru spas za Zemlju i Zemljane

Nije najjasnije odakle mlazovi potiču, a teorije ukazuju na to da su u vezi s horizontom događaja, linijom iza koje više ništa ne može da se vidi – tačke nakon koje nema povratka. Naučnici kažu da zahvaljujući novom snimku mogu da počnu da traže odgovore na razna pitanja, na primer ono koje za cilj ima da odgonetne kako se čestice ubrzavaju i zagrevaju.

Event Horizon tim je godinu dana kasnije napravio još jedan snimak, a pored prethodno korišćenih teleskopa u pomoć je pritekao i onaj koji se nalazi na Grenlandu, što je snimak približilo realnom izgledu crne rupe (image fidelity). Tim će nastaviti s radom i 2024, a nadaju se da će u prvoj polovini godine napraviti više snimaka koje će potom pretvoriti u prvi video koji prikazuje crnu rupu M87.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: