Računari i Galaksija

Naučnici predviđaju potpun prelazak na čistu energiju do 2050. godine

Naučnici sa Univerziteta Stanford pronašli su način da 143 zemlje do 2050. godine sa fosilnih goriva u potpunosti pređe na čistu energiju, a ističe se da bi se u procesu koristile tehnologije koje već postoje.

PCPress.rs Image

Ovim činom bi se napravio veliki korak ka sprečavanju ozbiljnih klimatskih promena koje bi mogle da imaju katastrofalne posledice. Plan projekta objavljen je u magazinu One Earth, a radi se o novijoj verziji jednog ranijeg projekta iza kojeg stoji isti naučni tim, a razlika je jedino u tome što je njim bilo obuhvaćeno manje zemalja. Novi projekat, naravno, zahteva i veća novčana ulaganja, od kojih bi deo bio usmeren i ka razvoju novih tehnologija – poput onih koje bi čistu energiju uključile i u međunarodni transport putnika, koji se smatra jednim od najvećih uzroka za povećanje zagađenosti planete. Ekspertski tim tvrdi da bi se sva ulaganja isplatila sedam godina nakon pokretanja projekta, i da bi se u procesu otvorilo nekoliko miliona novih radnih mesta.

PCPress.rs Image

Tu su i oni koji potpuni prelazak na čistu energiju do 2050. smatraju nemogućim, ali Stanford tim veruje da bi proces mogao da se završi i mnogo pre toga, budući da se još 2009. došlo do zaključka da će stoprocentni prelazak na čistu energiju ekonomski i tehnološki biti moguć već 2030. godine.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: