ASUS ROG Flow

Naučnici predviđaju potpun prelazak na čistu energiju do 2050. godine

Naučnici sa Univerziteta Stanford pronašli su način da 143 zemlje do 2050. godine sa fosilnih goriva u potpunosti pređe na čistu energiju, a ističe se da bi se u procesu koristile tehnologije koje već postoje.

Ovim činom bi se napravio veliki korak ka sprečavanju ozbiljnih klimatskih promena koje bi mogle da imaju katastrofalne posledice. Plan projekta objavljen je u magazinu One Earth, a radi se o novijoj verziji jednog ranijeg projekta iza kojeg stoji isti naučni tim, a razlika je jedino u tome što je njim bilo obuhvaćeno manje zemalja. Novi projekat, naravno, zahteva i veća novčana ulaganja, od kojih bi deo bio usmeren i ka razvoju novih tehnologija – poput onih koje bi čistu energiju uključile i u međunarodni transport putnika, koji se smatra jednim od najvećih uzroka za povećanje zagađenosti planete. Ekspertski tim tvrdi da bi se sva ulaganja isplatila sedam godina nakon pokretanja projekta, i da bi se u procesu otvorilo nekoliko miliona novih radnih mesta.

Tu su i oni koji potpuni prelazak na čistu energiju do 2050. smatraju nemogućim, ali Stanford tim veruje da bi proces mogao da se završi i mnogo pre toga, budući da se još 2009. došlo do zaključka da će stoprocentni prelazak na čistu energiju ekonomski i tehnološki biti moguć već 2030. godine.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: