ePlaneta

Naučnici razvili prvi svetski 3D rendgen u boji

Kompanija sa Novog Zelanda, MARS Bioimaging, napravila je prve 3D rendgenske snimke ljudskog organizma u boji, koristeći napredni medicinski skener. Skener koristi CERN-ovu tehnologiju Medipix3 koja je u razvoju već deceniju. U stanju je da proizvodi slike visoke rezolucije zahvaljujući tehnologiji praćenja čestica.

Čipovi kompanije Medipix funkcionišu kao kamera – identifikuju pojedinačne subatomske čestice koje uspostavljaju kontakt sa pikselima, dok je elektronska blenda otvorena. Prema rečima profesora Phil Butler-a, jednog od dva naučnika MARS Bioimaging Ltd-a koji je napravio skener, čip Medipix3 predstavlja ono što im može pružiti prednost u medicinskoj dijagnozi: „Njegovi mali pikseli i precizna rezolucija energije znače da ovaj novi alat za snimanje može da napravi slike koje nijedan drugi alat za slikanje ne može“.

Kombinujući spektroskopske informacije čipa sa algoritmima, naučnici MARS-a uspeli su da kreiraju 3D slike u boji koje mogu da naprave jasnu razliku između masti, vode i oboljenja. Osim beleženja mesta gde X zraci prolaze kroz tkivo i udaraju u fotografski film, napredni detektori mogu da snime i njihove dodatne (spektralne) karakteristike i na taj način se dobijaju podaci o vrsti materije kroz koju su prošle. Analizom tih podataka dobija se oblik i boja snimljenih predmeta – odnosno delova tela koji se mogu do u detalja videti bez potrebe za operacijom. Još jednu prednost u odnosu na CT snimanje ovaj način pokazuje u činjenici da je daleko preciznije i snima manje „piksele“, što znači da se uz istu količinu zračenja može dobiti i do hiljadu puta više informacija nego pomoću kompjuterizovane tomografije (CT).

Pročitajte i:  Robot za precizne hirurške intervencije

Manja verzija 3D skenera koja je korišćena za proučavanje kancera i vaskularnih bolesti već donosi obećavajuće rezultate, a zahvaljujući ugovoru o licenciranju između CERN-a i MARS-a, tehnologija će biti komercijalizovana. Skener će se koristiti u prvim svetskim kliničkim ispitivanjima kod reumatoloških i ortopedskih pacijenata u narednim mesecima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,