Minimum 200.000 dolara za turističke letove u svemir

Pre nekoliko nedelja Jeff Bezos je najavio kako će njegova svemirska kompanija Blue Origin uskoro pustiti u prodaju karte za turističke letove u svemir. Reuters sada od izvora bliskih toj kompaniji saznaje i kolika bi trebalo da bude cena karte za jedan ovakav izlet, što je slično kao kod Virgin Galactic-a, najniža cena suborbitalnog leta biće najmanje 200 hiljada dolara po osobi.

Jedan zaposleni Blue Origin-a je dojavio kako će se cena kretati između 200 i 300 hiljada dolara, dok drugi izvor spominje najmanje 200 hiljada dolara – dakle bez tog iznosa nećete moći da vidite svemir. Kod Virgin Galactic-a prvi kontingent ulaznica, odavno rasprodat, za njihov VSS Unity koštao je 200, da bi kasnije cena bila podignuta na 250 hiljada dolara.

Blue Origin će svemirske letove izvoditi svojom suborbitalnom raketom New Shepard, koja će putnike nositi na visinu od oko 100 kilometara, što je više-manje univerzalno dogovorena granica (Karmanova linija) za pojam „rub svemira“. U letu koji bi trajao tek desetak minuta, šest svemirskih turista u putničkoj kapsuli bi trebalo da dožive bestežinsko stanje i da dobiju jedinstven pogled na Zemlju kakav je do sada bio rezervisan samo za astronaute.

Pročitajte i:  NASA: Milijarde dolara za put na Saturnov mesec

Izvor: Reuterts

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,