BIZIT plus

Naučnici tvrde da ChatGPT poboljšava produktivnost radnika

Već nas neko vreme zatrpavaju naslovima da ChatGPT i ostali slični botovi menjaju internet i život uopšte. Sada se tvrdi da utiču i na produktivnost ljudskih radnika, naravno ako im pre toga ne preotmu radno mesto.

PCPress.rs Image

Od početka se postavlja pitanje da li će ChatGPT pogoršati ili pak poboljšati položaj radnika. Jedni ga se boje, drugi tvrde da donosi nove funkcije koje će olakšati mnoge poslove. Najnovija studija naučnika s Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) donekle rasvetljava nedoumice, budući da rezultati ukazuju na to da ChatGPT poboljšava produktivnost običnih radnika. Veliki deo ispitanika je potvrdio da će chatbota kompanije OpenAI koristiti i ubuduće. Kako se ovi alati koriste u stvarnom svetu ipak i dalje nije sasvim jasno.

ChatGPT je ozbiljniji od ranijih AI alata, jer je sposoban za obavljanje kompleksnijih zadataka. Sada se tvrdi da bi mogao da smanji razliku između radnika, budući da može da pomogne onima sa slabijim sposobnostima. To dobro zvuči, ali nam je odavno jasno da svet u kojem živimo nije utopija. Drugim rečima – jednakost među radnicima nije prioritet.

Pročitajte i:  Plaćeni korisnici ChatGPT-a dobijaju pristup GPT-4 Turbo modelu

Eksperimenti s chatbotovima su zanimljivi, istraživanja takođe. Možda bi sledeće moglo da se pozabavi time koliko je ljudi na svetu čulo za ChatGPT, ili kako chatbot može da pomogne onima koji nisu imali sreće da život počnu s privilegijama. Broj potencijalnih tema je ogroman.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,