Istraživači pronašli dokaze o organskoj materiji na Marsu

The Perseverance Rover pronašao je dokaze organskih jedinjenja u krateru Jezero na Marsu. Ova jedinjenja su se mogla razviti i na nebiološke načine, a rezultati nagoveštavaju iznenađujuće složene organske uslove za stvaranje osnovnih molekula za život.

PCPress.rs Image

Organske materije stvorene nebiološkim procesima

The Perseverance Rover, prvi koji je istražio krater Jezero, istražuje ovu oblast od februara 2021. Istraživači veruju da je u basenu nekada bilo drevno jezero, uključujući deltu reke koja se nekada ulivala u njega. To je jedan od najverovatnije regiona koji će otkriti ostatke znakova života na Marsu.

Organski molekuli poput onih uočenih u krateru Jezero sadrže atome ugljenika, a često i vodonika. Oni su osnovne komponente života kakvog poznajemo na Zemlji, iako se mogu razviti i abiološki. Važno je da ih mogu stvoriti procesi koji nisu povezani sa životom kakav poznajemo, tako da organski molekuli nisu dokaz života sami po sebi bez dovoljno dodatnih dokaza koji se ne mogu objasniti nebiološkim procesima.

Rover je posmatrao jedinjenja koristeći instrument SHERLOC koji mapira organske molekule i minerale na površinama stena. Značajno je da je pronašao organske materijale u svih deset meta koje je primetio na dnu kratera. Sada kada su istraživači posmatrali molekule, trebaće im bolje da ih pogledaju u Earthbound laboratorijama da bi doneli dalje zaključke o njihovom poreklu. Moraće da sačekaju misiju MSR, za koju se ne očekuje da će biti lansirana sa Zemlje bar do kasnih 2020-ih. Dobijanje netaknutih stena Marsa, pažljivo uskladištenih i zaštićenih od kontaminacije, biće od neprocenjive vrednosti za planetarnu nauku.

Pročitajte i:  Perseverance rover snimio pomračenje Sunca na Marsu

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: