BIZIT plus

Nehalem EX će konkurisati RISC tržištu

mg_0895Intel planira da započne sa proizvodnjom procesora Nehalem EX do kraja ove godine, a prvi računari zasnovani na ovom procesoru bi trebalo da se pojave na tržištu početkom 2010. godine. Nehalem EX će imati osam jezgara, a zajedno sa najavljenim procesorima Xeon MP i novom verzijom Itanium-a (Tukwila), predstavljaće ozbiljnu konkurenciju tržištu RISC procesora na kojem dominiraju IBM i Sun, budući da će biti jeftiniji od njih.
Odgovorni iz Intela smatraju da Nehalem EX neće biti konkurencija Itanium-u, budući da se radi o vrlo različitim procesorima, ali priznaju da bi mogao da “zasmeta” prodaji Xeon-a MP. Analitičari pretpostavljaju da je najava novog Intel-ovog procesora odgovor na AMD-ov procesor “Istanbul” Opteron, koji bi trebalo da se uskoro pojavi.
Nehalem EX će imati 2,3 milijarde tranzistora, devet puta širi propusni opseg prema memoriji u odnosu na aktuelni Xeon 7400 i podržavaće 16 memorisjkih slotova po procesoru. Tehnologija Turbo Boost će omogućavati administratorima da dinamički podešavaju radni takt svakog jezgra ponaosob, a komunikacija između čipova će biti ubrzana tehnologijom QuickPath Interconnect.
Najveću novost predstavlja opcija Machine Check Recovery, preuzeta iz procesora Intanium. Pomoću nje je moguće detektovati i ispraviti greške koje se pojave u procesoru, memoriji ili na vezama između njih, bez obaranja sistema. Ovo je naročito važno u sistemima koji koriste virtuelizaciju.

Pročitajte i:  AMD Ryzen 8700G "delidded" – radi na 25 stepeni Celzijusa manje i do 17% brže

 

Izvor: eWeek

Facebook komentari: