Nema više rangiranja: Amazon gasi sajt Alexa.com

Amazon je najavio kraj za web sajt koji je godinama služio za rangiranje internet portala i analizu konkurencije. U pitanju je Alexa.com, koji je korisnicima služio čitavih 25 godina.

PCPress.rs Image

Alexa.com je u vlasništvu kompanije Amazon, a globalno je poznata po detaljnom praćenju web saobraćaja, te spiskovima najpopularnijih portala. Pored rangiranja svetskih sajtova, portal Alexa.com je premijum korisnicima nudio čitav set SEO, te drugih alata za analizu konkurencije.

Amazon je u poslednjem saopštenju najavio da se Alexa.com gasi u maju 2022. godine, pa nakon toga neće biti novih statističkih podataka. Pošto je više od dve decenije pomagala korisnicima da pronađu publiku za svoje portale, Alexa.com odlazi u istoriju. Amazon je već ukinuo mogućnost za otvaranje novih naloga, a postojeće pretplate će važiti do 1. maja sledeće godine.

PCPress.rs Image

Prema podacima koje je objavila kompanija Semrush, organski saobraćaj na Alexa.com je već neko vreme u konstantnom padu, pa je moguće da se Amazon zbog toga odlučio na gašenje.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Audible i Amazon MGM - TV serije zasnovane na podkastu
Računari i Galaksija
Tagovi: ,