Cenzura: Tor blokiran u Rusiji

Glavni Tor Project web sajt – torproject.org – blokiran je od strane najvećih ruskih internet provajdera, a izvori tvrde da se zemlja sprema za potpunu blokadu ovog projekta.

PCPress.rs Image

Dok jedni tvrde da je Tor najbolja odbrana od cenzure, posebno u zemljama koje ne poštuju ljudska prava, drugi pak ubeđuju u to da štiti kriminalce, te im pomaže da sakriju ilegalne akcije. Problemom su se krajem 2020. godine pozabavili i bezbednosni eksperti, a tom prilikom je utvrđeno da skoro 7% Tor korisnika posećuje lokacije koje bi mogle da nude nelegalne usluge i sadržaje.

Na problematične lokacije su mahom odlazili korisnici iz zemalja koje se smatraju slobodnim, ali je, ističu stručnjaci, procenat toliko mali, te ne ukazuje na štetnost anonimne mreže. Jasno je da bilo koji anonimni servis može da se koristi i u legalne i u ilegalne svrhe. Ističe se da pretpostavke nisu sasvim precizne, najpre zbog toga što se uvek pretpostavlja da sve lokacije na Dark Webu služe za distribuiranje nelegalnih sadržaja, što nije uvek tačno.

Pročitajte i:  Telegram debolokira Chat botove koje koriste ukrajinske bezbednosne službe

Tor omogućava veću privatnost, što nekim zemljama smeta. Koristi kako bi se sakrio identitet od provajdera, te zametnuo online trag. Rusiji to izgleda smeta, a borba protiv Tora je zvanično počela 1. decembra. U početku se tvrdilo da se radi o posledici eksperimentisanja sa Runet – ruskim internet projektom, ali se čini da su u pitanju ozbiljnije stvari.

Tako koordinisana akcija i dalje traje ruski Servis za kontrolu medija – Roskomnadzor. Pored Tor projekta u Rusiji je banovano još šest VPN servisa, pa anonimnost na internetu polako postaje nemoguća.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,