BIZIT plus

Nemačka raskinula ugovor o čipovima vredan 5 milijardi dolara

GlobalWafers, tajvanska firma koja proizvodi silikonske pločice za kompjuterske čipove, neće kupiti kompaniju Siltronic sa sedištem u Minhenu nakon što sporazum nije odobren na vreme.

PCPress.rs Image

Ništa od akvizicije

Do raskida dogovora dolazi kada nacije žele da ojačaju svoj „tehnološki suverenitet“ tako da ne moraju da budu toliko zavisne od drugih zemalja za kritične tehnologije kao što su poluprovodnici. Evropa se trenutno u velikoj meri oslanja na SAD i Aziju, koje su dom kompanija kao što su Samsung, TSMC i Intel.

„Ponuda za preuzimanje od strane GlobalWafers-a i sporazumi koji su nastali kao rezultat ponude neće biti završeni i prestaće“, saopštio je GlobalWafers.

Nemačko ministarstvo ekonomije nije odobrilo ugovor vredan 4,35 milijardi evra (4,9 milijardi dolara) do krajnjeg roka odnosno 31. januara. Predložena akvizicija se neće realizovati kako je planirano.

„Nije bilo moguće završiti sve neophodne korake revizije u okviru investicije. Ovo se posebno odnosi na reviziju antimonopolskog odobrenja od strane kineskih vlasti, koje je došlo tek prošle nedelje“, rekao je portparol nemačkog ministarstva ekonomije, prema izveštajima Reuters-a.

GlobalWafers će sada morati da plati naknadu za raskid od 50 miliona evra Siltronic-u.

Abishur Prakash, suosnivač Centra za inovacije budućnosti, rekao je da su Nemačka i EU postale zabrinute zbog „erodiranja tehnološkog liderstva“ otkako je kineska kompanija za elektroniku Midea kupila nemačkog lidera za robotiku kompaniju Kuka 2016.godine.

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

PCPress.rs Image

Evropske vlade žele samostalnu industriju čipova

„Evropske vlade imaju drugačiji ton sa svojim kompanijama za proizvodnju čipova“, rekao je Prakash.

„Za EU će tehnološki suverenitet definisati fizički suverenitet, a ključno je imati samostalnu evropsku industriju čipova“, dodao je Prakash.

„Kakvi god da su budući ciljevi EU, od robotike preko svemira do kvanta, to će zahtevati napredne poluprovodnike. Brisel ne želi da se obaveže drugim nacijama, poput SAD ili Kine, u ovoj oblasti.

Prakash veruje da će doći do globalne podele jer nacije žele da pokušaju da se „isključe sa glavnih sila i sistema“ i povrate suverenitet pomoću tehnologije.

Kompanija GlobalWafers je ključna u proizvodnji čipovia koji se koriste za napajanje svega, od iPhone-a do senzora za parkiranje automobila.

Nemačka, koja je dom Infineon-a i brojnih drugih proizvođača čipova, postala je sve opreznija u pogledu globalnog lanca snabdevanja poluprovodnicima nakon što je svetska nestašica čipova naškodila njenoj dobro poznatoj automobilskoj industriji.

Ministarstvo je saopštilo da će ponovo biti izvršena revizija ulaganja ako GlobalWafers odluči da napravi novi pokušaj kupovine.

Pročitajte i:  Nemačka optužuje Rusiju za masovne sajber napade

Kompanija će analizirati odluku vlade

Doris Hsu, izvršna direktorka GlobalWafers-a, rekla je da je rezultat „veoma razočaravajući“, dodajući da će kompanija „analizirati odluku nemačke vlade i razmotriti njen uticaj na buduću investicionu strategiju“.

„Evropa ostaje važno tržište za GlobalWafers koji ostaje posvećen kupcima i zaposlenima u regionu, stoji u saopštenju kompanije.

Akcije Siltronic-a porasle su u utorak na Frankfurtskoj berzi za oko 4 odsto.

Takođe, druge vlade i regulatori takođe ispituju niz drugih poslova sa čipovima. Najznačajnija je Nvidia-jina ponuda od 40 milijardi dolara za britanskog dizajnera čipova Arm, koji je trenutno u vlasništvu japanske SoftBank-e.

Kritičari su zabrinuti da bi spajanje sa Nvidia-om koja dizajnira sopstvene čipove moglo da ograniči pristup Arm-ovim „neutralnim“ dizajnom poluprovodnika. To može dovesti do viših cena, manjeg izbora i smanjene inovacije u industriji.

Ali Nvidia tvrdi da će ugovor dovesti do više inovacija i da će Arm imati koristi od povećanih investicija.

Izvor: CNBC

Facebook komentari: