BIZIT plus

Nemačkoj će do 2030. nedostajati oko pet miliona radnika

Nemačkoj bi do kraja sledeće decenije moglo da nedostaje 4,9 miliona radnika, a ovaj nedostatak bi nemačku privredu koštao 525 milijardi evra, proizlazi iz studije savetničke firme Korn/Ferry. „Najveću štetu od nedostatka radne snage mogle bi da pretrpe firme u uslužnom sektoru, uključujući i finansijski sektor, kojima bi do 2030. moglo da nedostaje 1,2 miliona radnika“, proizlazi iz studije „Nedostatak talenata” firme Korn/Ferry. Na isti način biće pogođena i mašinska industrija, glavna nemačka izvozna grana.

PCPress.rs Image

Studija navodi da će Nemačka od ostalih evropskih zemalja biti najjače pogođena nedostatkom radne snage. Najveći manjak radnika već sad se oseća u inženjerskim sektorima, odnosno, kod apsolvenata prirodnih smerova na univerzitetima. Zanimljivo je da će se do kraja sledeće decenije povećati i potražnja za radnicima sa srednjom i nižom kvalifikacijom, a ne samo za visoko-specijalizovanom radnom snagom.

Predstavnici nemačkog srednjeg preduzetništva, koji zapošljavaju najveći broj radnika u Nemačkoj, apelovali su na saveznu vladu da protivmerama utiču na smanjenje problematike nedostatka radne snage i to smanjenjem birokratije i promenama nemačkog obrazovnog sistema. U prvom kvartalu ove godine u Nemačkoj je, prema informacijama Savezne kancelarije za rad u Nuernbergu, bilo nepopunjeno 1,2 miliona radnih mesta, pri čemu se uglavnom radi o nedostatku kvalifikovane i visoko kvalifikovane radne snage.

Pročitajte i:  Nemačka optužuje Rusiju za masovne sajber napade

PCPress.rs Image

Zanimljivo je da se u Srbiji već duže vreme govori o uvođenju dualnog sistema, koje kao sistem obrazovanja postoji i u Nemačkoj, a čiju promenu upravo traže predstavnici nemačkog srednjeg preduzetništva. Najveći zagovornik dualnog obrazovanja u Srbiji je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, koji očekuje da će od septembra ove godine zaživeti dualno obrazovanje, a još krajem 2017. je najavio dvadesetak novih obrazovnih profila. “Cilj je da deca dobiju adekvatno stručno obrazovanje i veštine, a to zaista mogu da dobiju u kompanijama”, naglasio je predsednik PKS.

Izvor: Korn/Ferry

Facebook komentari: