ERP 2024

Neobično svetlo na marsovskom nebu

Neki budući astronauti bi na Marsu mogli da zateknu neobičnu svetlost na nebu, koja liči na zemaljska aurore. Umesto „malih, zelenih ljudi“, kojima nas bombarduju iz naučno-fantastičnih romana i filmova, bi tako mogli da vide zelenkastu svetlost koja, ako je verovati ilustracijama, liči na svetlosne fenomene kojih ima i na našoj planeti.

PCPress.rs Image

Naučnici već 15 godina znaju da su ovakvi svetlosni fenomeni mogući na Crvenoj planeti, a prema onome što tvrde, svetlost se sa tla širi k nebu kao svetleća pečurka. Veruje se da se radi o svetlosnim efektima koji su u vezi s ostacima magnetnog polja koje se raspalo pre nekoliko milijardi godina.

Istraživači su nedavno detektovali auroru koja je krupnija od svih drugih sličnih pojava na Marsu, a u pitanju je velika svetlosna formacija koja podseća na crva. Dobila je ime “sinuous discrete aurora”, a zauzima površinu od nekoliko hiljada kilometara.

PCPress.rs Image

Orbiter Svemirske agencije Ujedinjenih Arapskih Emirata, poznatiji kao Hope, je pojavu zabeležio uz pomoć spektrometra koji hvata ultraljubičaste zrake, a otkriće pokreće nova pitanja o atmosferi Crvene planete, ali i o magnetnom polju ove planete i uticaju solarnih vetrova.

Pročitajte i:  NASA: Milijarde dolara za put na Saturnov mesec

Hope kapsula je na Mars stigla 2021. godine, a u tom trenutku je omogućila šire posmatranje planete. Nakon nekoliko prvih snimaka eksperti su odlučili da se fokusiraju na aurore koje mnogi povezuju isključivo sa svetlima na u blizini zemaljskog Severnog pola ili Arktika. Sličnih pojava izgleda ima i na Marsu, a stručnjaci kažu da još uvek ne mogu da utvrde da li ima isto poreklo kao pojave na našoj planeti. NASA, Evropska svemirska agencija i svemirski program Ujedinjenih Arapskih Emirata bi mogli da udruže snage, te odgonetnu još jednu tajnu daleke planete.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,