ePlaneta

Rover na Marsu i pomračenje Sunca

Mars ima svoje prirodne satelite – Phobos i Deimos, a gde ima satelita, tu je i pomračenje Sunca. Perseverance rover je na Zemlju nedavno poslao snimke koji nam približavaju to kako ovaj fenomen izgleda na drugim planetama.

PCPress.rs Image

Marsov mesec Phobos podseća na krompir i nije dovoljno veliki da može da sakrije bar deo Sunca. Rover agencije NASA je uspeo da taj događaj zabeleži, a snimak je dospeo na Twitter već 20. aprila. Eksperti ističu da zahvaljujući tome mogu još bolje da protumače putanju ovog satelita, ali i to kako gravitacija uče na površinu i unutrašnjost Marsa.

Video je originalno snimljen 2. aprila, skoro 400 dana od kad je rover započeo svoju misiju. Pomračenje je potrajalo 40 sekundi, što je daleko kraće od tipičnog pomračenja koje se vidi sa Zemlje – u proseku traje sedam i po minuta. Phobos Sunce nije pokrio potpuno, a zato što je 157 puta manji od našeg Meseca. Marsov drugi satelit – Deimos – je još manji, tako da na Marsu nema pomračenja zbog kojih su Zemljani svojevremeno paničili.

Pročitajte i:  NASA: Neverovatan video sa Jupiterovog meseca

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,