BIZIT plus

Nestao osnivač platforme BitConnect

Satish Kumbhani je optužen za organizovanje Ponzi prevare vredne 2,4 milijarde dolara.

PCPress.rs Image

Kripto prevara od 2,4 milijarde dolara

Zvaničnici SEC-a ne znaju gde se nalazi Satish Kumbhani, osnivač platforme za kripto trgovinu BitConnect, koji je prošle sedmice optužen za prevaru investitora od 2,4 milijarde dolara pomoću Ponzi prevare.

Ovo stavlja SEC u priličnu tegobu, jer 36-godišnjem preduzetniku moraju da uruče sudske papire. U sudskom podnesku SEC je naveo da nemaju adresu Kumbhani-ja, indijskog državljanina i sumnjaju da je verovatno pobegao u drugu zemlju.

DOJ optužuje Kumbhani-ja za niz krivičnih dela, uključujući zaveru radi žičane prevare, zaveru da se izvrši manipulacija sa cenama robe i zaveru radi vršenja međunarodnog pranja novca.

Kumbhani-jeva lokacija je i dalje nepoznatama komisija i dalje ne može da kaže kada će njeni napori da ga lociraju biti uspešni“, prema izveštaju SEC-a.

Kako bi kupio malo vremena, SEC traži od Okružnog suda SAD za južni okrug Njujorka produženje za 90 dana. Pošto je BitConnect neinkorporirani entitet, a ne formalna korporacija, svi sudski papiri moraju biti dostavljeni samom Kumbhani-ju.

Prvo osnovan 2016. godine, BitConnect je privukao veliku pažnju na društvenim medijima zbog svog „Programa pozajmljivanja“ koji je korisnicima omogućio da pozajmljuju svoj bitcoin u zamenu za prikladan Bitconnect kriptocoin. Program je tvrdio da može garantovati prinose korišćenjem novca investitora za trgovinu na promenljivosti tržišta kriptovaluta.”

„U okviru ovog programa, Kumbhani i njegovi saučesnici su reklamirali navodnu vlasničku tehnologiju BitConnect-a, poznatu kao „BitConnect Trading Bot“ i „Volatility Software“, kao sposobnu da generiše značajan profit i zagarantovani prinos korišćenjem novca investitora za trgovinu na volatilnost tržišta razmene kriptovaluta.

Međutim, kako se navodi u optužnici, BitConnect je funkcionisao kao Ponzi prevara tako što je plaćao ranije investitore BitConnect-a novcem kasnijih investitora“, napisala je Kancelarija za javne poslove DOJ-a u saopštenju za javnost.

Nakon godina postojanja kriptovaluta je u pravno mutnom univerzumu, zvaničnici američke vlade sve više se bore protiv prevara u vezi sa kriptovalutama. Prošle godine, DOJ je pokrenuo nacionalni tim za sprovođenje kriptovaluta koji će se baviti složenim istragama u vezi sa kriptovalutama, a nedavno je imenovao veterana tužioca za sajber bezbednost Eun Young Choi-ija za direktora.

BitConnect je samo jedna od mnogih šema kriptovaluta koje su organi za sprovođenje zakona prikovali poslednjih meseci. Osnivači BitMex-a, berze kripto derivata, izjasnili su se krivim da su zaobišli zakone protiv pranja novca u SAD i naloženo im je da plate 20 miliona dolara kazne.

Ranije ovog meseca, DOJ je uhapsio Ilya Lichtenstein i Heather Morgan, dvoje preduzetnika koji su navodno pokušali da operu više od 25.000 bitcoin-a ukradenih prilikom hakovanja Bitfinex-a 2016.godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,