Netflix budućnost podseća na televizijsku prošlost

Očekivalo se da servisi za emitovanje sadržaja donesu novu slobodu, te jednoličnost programa zauvek pošalju u istoriju. Verovalo se da će ponuditi neograničene opcije za gledanje, i da će korisnicima omogućiti da se udalje od unapred oblikovanih televizijskih programa, te da izabrane programe gledaju kad i koliko požele. Kada se Netflix pojavio pronalaženje željenog programa izgledalo je jednostavno, te se činilo da svaka potkultura može da pronađe svoje mesto u okviru servisa. I verovalo se da je to budućnost televizije.

PCPress.rs Image

Danas, kada znamo kako ta budućnost izgleda, jasno nam je da 14 od 20 najgledanijih Netflix sadržaja čine serije koje su ranije emitovane u okviru tradicionalne televizije. „Prijatelji“ su naravno na prvom mestu, što ukazuje na to da ljudska bića ipak ne znaju šta bi sa slobodom, kao i to da nostalgija igra veliku ulogu u biranju proizvoda. Pored toga, eksperti ističu da je jedna od glavnih Netflix taktika i „više istog“, što znači pravljenje novih sadržaja po modelu onih koji su se pokazali kao uspešni, a što opet podseća na istoriju televizije, te načine pravljenja programskih šema u prošlosti.

Pročitajte i:  Netflix obustavlja reklame u Vijetnamu

PCPress.rs Image

Tako se već govori o monopolu nad gledalačkom pažnjom, koji na kraju neće doneti ništa novo, budući da prilično liči na ono što je već bilo, samo što sada umesto velikih televizijskih kuća i filmskih studija, jednoličnost kulture kontrolišu tehnološki giganti koji su već duboko u bici za što više gledalaca.

Izvor: The Concourse

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,