BIZIT plus

Netflix objavio oglas za posao sa godišnjom zaradom od 900.000 dolara, iza svega se krije AI

To je oko 3.500 dolara dnevno, dok mnogi glumci zarađuju 200 dolara dnevno.

PCPress.rs Image

Netflix želi da integriše veštačku inteligenciju u “sve oblasti poslovanja”

Hoće li se holivudskih štrajkovi uskoro završiti? Izgleda da se velike korporacije pripremaju za još veći sukob. Netflix je postavio objavu za posao menadžera proizvoda za mašinsko učenje. Ova pozicija nudi godišnju platu od 300.000 do 900.000 dolara u vreme kada mnogi glumci zarađuju oko 200 dolara dnevno. Uloga koju će veštačka inteligencija imati u stvaranju budućih zabavnih sadržaja je ključna tema tema za obe strane.

Oglas za posao ukazuje na to da će veštačka inteligencija biti korišćena za “stvaranje sjajnog sadržaja” a ne samo za razvoj novih algoritama koji preporučuju emisije i filmove. Objava takođe ukazuje na napore Netflix-a da integriše veštačku inteligenciju u “sve oblasti poslovanja”. Posebna sekcija na veb stranici kompanije takođe navodi da Netflix koristi veštačku inteligenciju “za optimizaciju produkcije originalnih filmova i TV serija”.

Netflix-ov studio za video igre koristi generativnu veštačku inteligenciju za kreiranje narativa i dijaloga

To nije jedini oglas koji je kompanija objavila i gde je navela ogromnu platu. Netflix takođe želi da angažuje tehničkog direktora za generativnu veštačku inteligenciju u svom rastućem studiju za igre. Godišnja plata za tu poziciju iznosi do 650.000 dolara. Ovi napori već daju rezultate, jer Netflix trenutno emituje špansku seriju pod nazivom “Deep Fake Love“, koja skenira lica takmičara kako bi kreirala AI-generisane “deepfake” likove. Takođe, Netflix-ov studio za video igre koristi generativnu veštačku inteligenciju za kreiranje narativa i dijaloga.

Pročitajte i:  Komentar: Ljudi u AI svetu

Glumci su stupili u štrajk i traže bolje uslove i naknadu za svoj rad. Nakon toga, savez proizvođača filmskih i televizijskih sadržaja (AMPTP) je ponudio kompenzaciju u vidu jednokratne dnevne naknade od 200 dolara za svaki dan kada budu skenirani kako bi se njihovi likovi digitalno sačuvali i zatim koristili u budućim projektima uz pomoć veštačke inteligencije.

Ovaj ugovor bi obavezao glumce da svoje digitalne verzije kompaniji predaju u trajno vlasništvo. To znači da bi kompanija mogla koristiti te digitalne likove zauvek, bez potrebe za daljnjim plaćanjem ili saglasnošću glumaca. Očigledno je da je ovaj predlog bio odbijen od strane glumaca, verovatno jer su smatrali da ponuđena naknada i uslovi nisu bili dovoljno pravedni i pristojni za dugotrajnu upotrebu njihovih digitalnih likova u budućim projektima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: