Neuralink: Elon Musk tvrdi da će korisnici moći da puštaju muziku direktno u mozgu

Dok su zainteresovani čekali da Neuralink pokaže koliko je u poslednjih par godina napredovao u kreiranju interfejsa za interakciju ljudskog mozga sa kompjuterom, pristigle vesti su mnogo više od očekivanog, te idu u korak sa najegzotičnijim naučno-fantastičnim scenarijima.

PCPress.rs Image

Naime, kompanija koja je u vlasništvu Elona Muska je još u julu 2019. potvrdila da je kreirala robota koji implante za interakciju sa računarima može da integriše duboko u ljudski mozak. Sada je vreme i za sledeće korake, te za muzičku listu koja bi se puštala „iz glave“. Rezultati o kojima se govorilo pre godinu dana su dobijeni na osnovu testiranja na laboratorijskim pacovima u čije je mozgove implantirano 1.500 elektroda za koje još uvek ne može sa sigurnošću da se tvrdi da bi funkcionisale i u ljudskom mozgu.

Vraća vid, sposobnost govora, čulo sluha, pokreće delove tela…

Ako se pokaže kao funkcionalna, tehnologija bi na prvom mestu, kako tvrde u kompaniji Neuralink, trebalo da posluži za vraćanje pokretljivosti, vida, te sposobnosti govora i čula sluha onima koji su ih izgubili, dok Elon Musk, sa druge strane, tvrdi da će povezivanje mozgova sa kompjuterima biti jedini način da se održi korak sa razvojem veštačke inteligencije. Tako bi tehnologija koja je zamišljena kao lek moga da posluži kao nešto daleko moćnije.

Pročitajte i:  Neuralink: Prvi pacijent sa ugrađenim čipom se oporavlja i upravlja mišem svojim mislima

Te 2019. je najavljeno da se testiranje na ljudskim subjektima očekuje u prvom delu 2020. godine, a implanti koji bi trebalo da se ugrađuju mere četvrtinu obima ljudske vlasi, te će se u moždano tkivo integrisati uz pomoć igala koje će pomoći da se izbegne oštećenje krvnih sudova na površini mozga. Tako ugrađeni senzori bi trebalo da hvataju signale iz mozga, te ih šalju do prijemnika – čipa koji se ugrađuje na gornju površinu lobanje, a odatle se informacije prenose bežično do namenjenog uređaja.

Iako je rok za testiranje na ljudskim subjektima već počeo, Neuralink je i dalje pod velom misterije, te mogu da se čuju samo vesti koje odjeknu, poput ove u kojoj se obećava muzička lista koja će se puštati direktno u mozgu. Obećano je da će javnost dobiti više informacija 28. avgusta, pa nam ostaje samo da budemo strpljivi.

Izvor: Independent

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,