BIZIT plus

NFC nije toliko važan nekim proizvođačima pametnih telefona

NFC, odnosno Near Field Communication, je jednostavan, ali moćan alat koji se nalazi kod većine pametnih telefona. Koristeći NFC tehnologiju, pametni telefoni mogu da obrađuju mobilna plaćanja, lako komuniciraju sa drugim uređajima i dosta olakšaju postavljanje novog uređaja – kao što je ruter ili Bluetooth periferija.

PCPress.rs Image

Pošto su NFC čipovi mali, jeftini i pružaju vam sve ove funkcije, smatrate da bi se njihovo integrisanje u pametni telefon trebalo odrađivati bez ikakvog razmišljanja. Međutim, prema najnovijem Mobile Overview izveštaju koji je objavila komapnija ScientiaMobile, četiri proizvođača pametnih telefona Xiaomi, LG, Alcatel i Oppo su zapravo smanjili podršku za NFC čipove u pametnim telefonima od 2015. Ovaj podatak je veoma zanimljiv s obzirom da većina drugih proizvođača povećava podršku.

Na grafikonu je jasno da gotovo svi glavni proizvođači pametnih telefona povećavaju podršku za NFC, uključujući Apple, Samsung, Sony, Motorola i Huawei. Google sada isporučuje 100% svojih telefona sa NFC podrškom (što nije previše iznenađujuće s obzirom na to koliko je Google uređaja izdao).

Pročitajte i:  Xiaomi Fan Festival 2024 donosi sjajne popuste

Prema grafikonu, LG podržava samo NFC na nešto više od polovine svojih uređaja, Alcatel nešto više od 12%, Xiaomi nešto manje od devet posto, a Oppo podržava tehnologiju samo na tri posto svojih uređaja. Svi ovi procenti su znatno manji od procenta istih kompanija za 2015. godinu.

PCPress.rs Image

Zašto kompanija ne bi uključila NFC čipove u svoje pametne telefone? U slučajevima Oppo, Alcatel i Xiaomi, najverovatnije objašnjenje je broj neverovatno jeftinih uređaja koje ove kompanije izbacuju svake godine. Neki od tih jeftinijih uređaja nemaju NFC i to smanjuje njihove proseke.

Još jedno verovatno objašnjenje za ove tri kompanije su globalna tržišta na koja se fokusiraju, prvenstveno Kina, Indija i druga tržišta u razvoju. NFC čipovi možda nisu toliko važni za potrošače na tim lokacijama, pa kompanije odlučuju da ih izostavljaju.

Međutim, zašto je LG smanjio podršku za NFC je pitanje koje sve muči. Mnogi telefoni kompanije LG su high-end i gotovo svi oni su dostupni na američkom i evropskom tržištu. Možda činjenica da LG isporučuje manje telefona nego što je to bilo u 2015, pomalo podrhtava prosek?

Pročitajte i:  Xiaomi dodaje nove pametne lifestyle proizvode u svoju AIoT ponudu

Izvor: AndroidAuthority

Facebook komentari: