Računari i Galaksija

Nikon D800 – D800E

Nikon DSLR model D800 je setom funkcija i senzorom od 36,3 Mp stavio konkurenciju pred ozbiljne zadatke. Zaključak je jasan – DSLR džinovi sa prizmama i ogledalima se ne predaju lako trendovima minijaturizacije. Možda su zato i dalje na vrhu profesionalne foto‑opreme…

01_D800_Expeed-3Priča o vrhu Full frame DSLR sveta je priča o trci kompanija Canon i Nikon. Kod Nikon‑a se ta trka izgleda polako smiruje preko vrhunskih profesionalnih modela D3S i odskora D4, kao i na nivou profesionalnih entuzijastičkih Full frame aparata kakvi su modeli D700 i D800. Ostvaruju se pomaci u dinamičkom opsegu, broju megapiksela, tretmanu šuma pri snimanju u slabim svetlosnim uslovima i HD video-režimima.

Prvi pogled na D800

Nikon D800 je u svakom pogledu veći od D300S, ali i uočljivo manji od D4 i D3S. Ostavlja utisak dobrog balansa, solidne izrade (magnezijumsko kućište) i prepoznatljive zdepastosti klasičnih DSLR aparata. Model D800 je za 10% lakši od prethodnika, i ima podjednako dobru zaštitu od vlage i prašine kao i D700, mada u tome ne može parirati modelu D4, posebno zbog pozicije internog blica.

Klasičan izgled DSLR kamere solidnog tela zaptivenog od vlage i prašine
Klasičan izgled DSLR kamere solidnog tela zaptivenog od vlage i prašine

Na prednjoj strani foto‑aparata uočavamo Nikon‑ov novi, pojednostavljeni taster sa opcijama vezanim za izoštravanje. Korisnik mehaničkim okretom odlučuje o tipu fokusa (AF/MF), dok AF režim i AF oblast bira klikom na taster u sredini. Sa druge strane objektiva su čak dva tastera čije funkcije sami biramo.

Na gornjem panelu, iza okidača nalaze se tasteri za direktno aktiviranje video-režima, kompenzaciju ekspozicije i izbor moda snimanja; tu je i uobičajeni top display. Na suprotnoj strani prizme sa Hot‑Shue kontaktom nalazi se točkić sa četiri tastera (QUAL, WB, BKT, ISO) i prstenom na kome su vertikalno naznačene preostale opcije levog bloka – za pojedinačno i kontinuirano okidanje zatvarača, Self‑timer, Quiet režim i Mirror lock‑up.

Na desnoj strani tela nalazi se komora sa ležištima za SD i CF (UDMA 7) kartice, sa mogućnostima razdvajanja JPEG/RAW formata ili foto/video materijala. Ispod rukohvata je prostor za osnovnu bateriju (EN‑EL15) koja se koristi i kod modela D7000 i 1V1. D800 može da koristi i bateriju modela D4 (EN‑EL18). Sa punom osnovnom baterijom moguće je snimiti 900 fotografija i oko 60 minuta video-materijala. Na drugom boku su vratanca iza kojih se kriju USB 3.0, HDMI i kontakti za mikrofon i slušalice.

05_D800_pozadiD800 donosi dva Live View režima, jedan za snimanje fotografija i drugi za posmatranje u video-režimu. Modove biramo mehaničkim okretom tastera na zadnjoj strani a aktiviramo ih Lv tasterom u sredini.

LCD displej je porastao (3,2 inča), ali je iste rezolucije kao i kod D700 (921 K). Presvučen je zaštitnim slojem koji sprečava zamagljivanje u uslovima povećane vlažnosti. Desno je pozicioniran kružni Lock koji ima višestruku ulogu – kao navigator kroz menije i za direktni pristup Nikon Picture Style segmentu, što štedi odlazak u meni ukoliko korisnik poželi da menja kolor režime slikajući fotografije ili snimajući u video-formatu.

Šta može veliki senzor

Centralni deo novog modela je senzor od 36,8 Mp koji je razvio Nikon i čija je maksimalna izlazna rezolucija 36,3 Mp. Ovo je do sada najveći broj piksela van srednjeformatnog sveta. Osnovni ISO raspon (100‑6400) je zato moguće proširiti od vrednosti 50 (Lo1) do 25.000 (Hi2). Svi Nikon FX foto‑aparati imaju APS‑C Crop opciju, ali DX režim modela D800 sa svojih 15,4 Mp dominira u odnosu na odgovarajuće režime kod modela D700, D3 i D3S.

Mikrofon je samo jedan od eksternih opcionih dodataka koji će sigurno interesovati ljubitelje video klipova
Mikrofon je samo jedan od eksternih opcionih dodataka koji će sigurno interesovati ljubitelje video klipova

Nikon je široke rasprave o anti‑aliasing filteru rešio plasiranjem podvarijante modela D800 sa sufiksom E. Anti‑aliasing filter je, naime, postavljen u dva reda ispred senzora većine DSLR modela i razdvaja svetlosne zrake u zavisnosti od smera polarizacije, sprečavajući tako pojavu moire i aliasing artefakata, koje je teško kasnije otklanjati. Prvi sloj ih razdvaja horizontalno a drugi vertikalno. Rezultat je blaga zamućenost slike. Kod modela D800E uklonjen je jedan low‑pass filter, pa svetlost sada pada na senzor ne stvarajući zamućenost, što proizvodi kvalitet karakterističan za srednjeformatne kamere koje taj filter inače nemaju. Model D800 E izlazi mesec dana iza osnovnog, dakle u aprilu ove godine, i biće 300 dolara skuplji. Najavljena je i nova verzija matičnog RAW konvertera Nikon Capture NX koja će imati i Moire Reduction Tool.

Obradovalo nas je i to što Nikon D800 može da jednim pritiskom na okidač snimi dva snimka sa različitim ekspozicijama – jedan podeksponiran a drugi preeksponiran, koje kamera kombinuje kreirajući jedan snimak proširenog dinamičkog raspona (do 3 EV). U ovom režimu se, naravno, preporučuje upotreba stativa.

Točkić sa četi­ri tas­te­ra (QUAL, WB, BKT, ISO) i prste­nom na ko­me su ver­ti­kal­no na­značene pre­os­ta­le op­ci­je le­vog blo­ka – po­je­di­načno i kon­ti­nu­ira­no oki­da­nje, Self‑ti­mer, Quiet re­žim i Mir­ror lock‑up
Točkić sa četi­ri tas­te­ra (QUAL, WB, BKT, ISO) i prste­nom na ko­me su ver­ti­kal­no na­značene pre­os­ta­le op­ci­je le­vog blo­ka – po­je­di­načno i kon­ti­nu­ira­no oki­da­nje, Self‑ti­mer, Quiet re­žim i Mir­ror lock‑up

Fotografije visoke rezolucije rezultiraju ogromnim fajlovima – slika od 36,3 Mp će na kartici zauzimati oko 75 MB.  Inženjeri Nikon‑a su konstruisali EXPEED 3 procesor slike, pa je baratanje velikom količinom podataka olakšano, čak i ako su u toku specijalni paralelni procesi kao što je Active D‑Lightning i Noise Reduction. Ova snaga je dovoljna i za intenzivne transfere kod punog HD snimanja video-materijala.

A video?

U ovom aparatu imaćete i moćnu video‑kameru koju samo treba ukrasiti eksternim mikrofonima, slušalicama za kontrolu zvuka, meh‑zonericama i, recimo, eksternim LCD displejom. Model D800 nasledio je mnogo toga od D4; jedno je i podešavanje blende u toku snimanja u A i M režimima. Još preciznija kontrola omogućena je u 1/8 koracima uz pomoć Fn tastera. Ovakav nivo kontrole blende bitan je kako bi se uskladila osvetljenost video-snimka rađenih različitim objektivima.

Video-snimanje se može pratiti na eksternom monitoru preko HDMI kontakta. Kada se video snima na memorijsku karticu izlaz preko HDMI biće manji od 1280×720. Oni koji žele ultimativni kvalitet za dalju profesionalnu obradu, mogu preko HDMI snimati i nekomprimovani video na nekom eksternom storage uređaju. Iako maksimalna dužina video sekvence zavisi od izabrane frame rate vrednosti i dimenzija frejma, recimo da za punu HD rezoluciju (1920×1080) iznosi 30 minuta. Pošto je obrada video-materijala podržana jakim Expeed 3 procesorom slike, moguće je zabeležiti fine gradacije tonova sa minimumom blok šuma i znatno redukovanom, takozvanom rolling shutter distorzijom, koja nastaje za vreme bržeg švenkovanja ili slikanja brzih bočno praćenih objekata (voz, na primer). U toku snimanja moguće je dodavati posebne markere koji mogu pomoći ili u kasnijoj obradi ili u manipulacijama u Play režimu samog aparata.

Model D800 omogućava snimanje HD videa u dva frejm formata – FX i DX. U oba slučaja koristi se aspekt 16:9. Širina video FX formata je 91% fotografskog i omogućava izuzetno male dubinske oštrine sa odličnim bokeh efektima. Video DX format ima dimenzije slične klasičnom filmskom 35 mm frejmu pa korisnicima iz te branše pruža snimanje u prepoznatljivim proporcijama i uglovima snimanja. Sa dva D‑Movie formata u jednoj kameri i obiljem raspoloživih i pristupačnih Nikon objektiva, D800 predstavlja profesionalnu i višenamensku alatku za pravljenje filmova vrhunskog kvaliteta.

Analiza scene

Isti sistem tumačenja scene koji je predstavljen kod D4 kamere implementiran je i u model D800. U osnovi sistema nalazi se 91k RGB senzor koji detaljno analizira scenu i na osnovu toga primenjuje automatske korekcije koje rezultiraju kvalitetnijim fotografijama. Prepoznavanje lica je jedna od dopunskih opcija koja uz ostale informacije doprinosi preciznijem fokusiranju, automatskom određivanju ekspozicije i raznim i‑TTL flash kalkulacijama.

Videćemo šta će pokazati početak prodaje u martu, sa projektovanom cenom od 3.000 dolara, jer sa ovolikim brojem megapiksela nabavku starijeg D3X modela ($8000) čini jako lošim izborom, bez obzira na jasnu razliku u ciljnoj grupi. Aparat će zainteresovati studijske i pejzažne fotografe, posebno model D800E koji će, bez jednog low‑pass filtera, omogućavati kvalitet slike koji su doskora davali mnogo skuplji srednjeformatni aparati. Veliki broj megapiksela očito neće pogoršati tretman šuma i omogućiće da na fotografiji uočimo više detalja, kao i da slobodnije rekadriramo. A problemi? Nikon‑ov doskora vodeći model D3X je sa svoja 24 Mp bio veoma zahtevan prema optici, čija je moć razlučivanja slike bila na samoj granici, pa ne bi čudilo da se neki vaš omiljeni objektiv ne pokaže baš u najboljem svetlu pred 36,3 Mp senzorom. Ali biće valjda i novih objektiva…

Nenad Veljković

(Objavljeno u PC186)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

One thought on “Nikon D800 – D800E

Comments are closed.