Nintendo tuži kreatore Yuzu Switch emulatora za pirateriju

Nintendo je podneo tužbu protiv kreatora popularnog Switch emulatora, Yuzu, koji korisnicima omogućava da igraju Switch igre na PC i Android uređajima. U tužbi se navodi da je Nintendo zaštitio svoje igre sa enkripcijom i drugim bezbednosnim merama koje sprečavaju da korisnici upotrebljavaju piratizovane kopije i koje bez Yuzu dekripcije nisu igrive na pomenutim uređajima.

PCPress.rs Image

Samim tim činom, upotreba i distribucija igara na ovaj način je ilegalna. Prema Nintendo-u, Yuzu je omogućio „kolosalne“ razmere piraterije. Da bi prikazao koliko Yuzu emulator utiče na poslovanje kompanije, Nintendo je dao primer igre The Legendo f Zelda: Tears of Kingdom, koja je sa piratskih sajtova preuzeta više od milion puta.

Takođe, kompanija navodi da kreatori Yuzu emulatora zarađuju veliki novac na činjenici da omogućavaju pokretanje piratizovanih igara. Pomenuto je da od donacija dobijaju oko 30.000 dolara mesečno, a da od kupovine plaćene verzije na Google Play-u zarađuju još oko 50.000 dolara mesečno.

Ovaj slučaj mogao bi da bude prekretnica, koja će trigerovati neke buduće tužbe protiv tvoraca drugih emulatora. Njih ima mnogo i oni, sami po sebi, do sada nisu smatrani ilegalnim, ukoliko uz njih nisu isporučivane piratizovane igre. Od toga kako će se završiti ovaj slučaj, verovatno će biti definisan i pravac šta će biti sa mnogim od tih drugih emulatora. Za sada Nintendo od suda traži da zaustavi promovisanje i distribuciju Yuzu softvera, kao i (nepoznatu) sumu novca za pokrivanje štete nastale piratizovanjem Nintendo Switch igara.

Pročitajte i:  Nintendo će predstaviti naslednika Switch-a do kraja marta 2025. godine

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *