Nissan testira nove načine za reciklažu retkih metala

Kompanija Nissan je razvila i nedavno započela testiranje novog procesa recikliranja koji predstavlja efikasniji i isplativiji način izvlačenja retkih metala iz elektromotora. Sam proces uključuje zagrejavanje korišćenog motora na 1400℃ kako bi se u potpunosti istopio.

Nissan testira nove načine za reciklažu retkih metala

Nedostatak retkih minerala ograničava smanjenje emisije gasova

Nakon topljenja motora dodaje se oksid gvožđa u smešu kako bi se oksidovali retki metali, nakon čega sledi fluks na bazi borata. Ova poslednja supstanca uzrokuje da se rastopljena smeša razdvoji u dva tečna sloja, pri čemu retki metali lebde na vrhu smeše gde se mogu lako ukloniti. Tokom testiranja, Nissan tvrdi da je uspeo da oporavi 98% retkih elemenata motora koristeći novi proces recikliranja. Čitav postupak traje upola manje nego vreme ručnog rastavljanja motora.

U budućnosti će pronalaženje novih načina za reciklažu i ponovnu upotrebu retkih metala biti od vitalnog značaja. 17 minerala koji čine grupu retkih elemenata ključni su za proizvodnju električnih vozila, solarnih panela i vetrogeneratora. Studija holandskog Ministarstva za infrastrukturu iz 2018. otkrila je da će nedostatak retkih metala verovatno ograničiti sposobnost sveta da ispuni ciljeve smanjenja emisije utvrđene Pariskim sporazumom o klimi.

Pročitajte i:  EV Nissan Ariya od Severnog do Južnog pola 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: