Apple će dozvoliti video i muzičkim aplikacijama povezivanje sa drugim opcijama plaćanja

Apple je napravio još jedan ustupak u vezi sa svojim restriktivnim pravilima App Store-a.

PCPress.rs Image

Promene ne uključuju igre

Naime, rekao je da će dozvoliti nekoliko vrsta medijskih aplikacija da se povežu na svoje web lokacije, gde korisnici mogu da kupuju pretplate, a da Apple ne dobije uobičajenu proviziju. Apple je bio primoran da izvrši promenu kako bi rešio istragu od strane Japanske komisije za fer trgovinu (JFTC). Promena će stupiti na snagu početkom 2022. godine, saopštio je Apple u jučerašnjem saopštenju. Ažuriranje će omogućiti programerima aplikacija za čitanje da uključe link u aplikaciji na svoju web stranicu, kako bi korisnici mogli postaviti ili upravljati nalogom, rekao je Apple.

Iako je sporazum postignut sa JFTC-om, Apple će ovu promenu primeniti globalno na sve aplikacije za čitanje u prodavnici. Aplikacije za čitanje pružaju prethodno kupljeni sadržaj ili pretplatu na sadržaj za digitalne časopise, novine, knjige, audio, muziku i video zapise. JFTC je izdao saopštenje u kojem se kaže da će planirana promena “eliminisati” Appleova sumnjiva kršenja japanskog Antimonopolskog zakona. Regulator je rekao da je “odlučio da zatvori istragu o ovom slučaju nakon što JFTC potvrdi da je mera preduzeta”. Promena će olakšati medijskim aplikacijama za iPhone i iPad, kao što su Netflix i Spotify, da usmere korisnike na alternativne opcije plaćanja. Ali igre su značajno odsutne na listi aplikacija kojima će promena biti od koristi.

Pročitajte i:  Apple funkcija otkriva saobraćajne nezgode i pomaže policiji

Proizvođač Fortnite-a Epic Games, koji je tužio Apple zbog svojih praksi u App Store-u, rekao je da ograničavanje nove opcije samo na određene vrste aplikacija nema smisla. U Appleovoj pažljivo sročenoj izjavi o bezbednosti teško je razaznati obrazloženje da je to bezbedno, dok prihvatanje direktnih plaćanja u Fortnite-u ostaje nesigurno, napisao je izvršni direktor Epic-a. Većinu Apple App Store prihoda ostvaruju igre, pa Apple očigledno nerado pomaže programerima da zaobiđu provizije App Store-a. Apple kaže da su ograničenja potrebna zbog bezbednosti.

Apple je takođe nedavno pristao da dozvoli programerima da obaveste korisnike o mogućnostima kupovine koje su dostupne izvan iOS App Store-a. Izvršni direktor Spotify-ja, rekao je da promena nije otišla dovoljno daleko. Ovo je korak u pravom smeru, ali ne rešava problem – programeri aplikacija žele jasna, poštena pravila koja se primenjuju na sve aplikacije. Naš cilj je da jednom zauvek vratimo konkurenciju. Južna Koreja planira da uvede zakon koji bi sprečio vlasnike prodavnica aplikacija da od programera zahtevaju da koriste interne sisteme plaćanja. U međuvremenu, u SAD -u je nedavno održano suđenje po Epic Games-ovoj tužbi protiv Apple-a. Epic je tvrdio da Apple-ovi zahtevi za kupovinu u aplikaciji i druga ograničenja (kao što je zabrana bočnog učitavanja i prodavnica aplikacija nezavisnih proizvođača), krše američki zakon o zaštiti konkurencije. Epic je zatražio zabranu koja će prisiliti Apple da „preduzme sve potrebne korake da prekine nezakonito ponašanje i obnovi konkurenciju“. Strane čekaju presudu.

Pročitajte i:  Apple će izraditi namensku aplikaciju za lozinke

Izvor: Arstechnica

Facebook komentari: