BIZIT plus

NLB Komercijalna banka: Bez podrške mlade kompanije ne mogu brzo da idu napred

Kompanija Smart Watering Solutions iz Srbije osvojila je drugo mesto na trećem konkursu NLB Grupe #OkvirPodrške, u oštroj konkurenciji od čak 300 malih biznisa iz čitavog regiona, koji su aplicirali svojim idejama za održivo poslovanje

PCPress.rs Image

Lazar Jovanović, osnivač ove mlade srpske kompanije, koja je svoje napore u oblasti održive budućnosti usmerila ka razvoju rešenja za pomoć poljoprivrednim proizvođačima da automatizuju sisteme za navodnjavanje koristeći senzore i mobilnu aplikaciju, na pitanje da li je očekivao takav uspeh i kako se osećao po dobijanju vredne nagrade, kaže:

„Kada smo se prijavljivali, nadali smo se jednoj od nagrada, ali da ćemo baš biti drugi u regionu, nismo očekivali. Baš zato osećamo ovo kao veliki podstrek da se trudimo još više i na neki način ovo je veliko priznanje za naš tim da radimo dobru stvar i nastavićemo da se trudimo i u budućnosti.”

Vaša firma prisutna je na dva tržišta u regionu koji je dom NLB Grupe, u BiH i Hrvatskoj. Kakvi su vaši planovi za širenje u ostatku regiona, ali i u Evropi?

Naše ambicije su globalne i prve sledeće zemlje biće iz našeg regiona, ali i iz Zapadne Evrope. Moram da kažem da ćemo u februaru biti učesnici najvećeg sajma voćarstva u Evropi, koji se održava u Berlinu, gde smo odabrani među 20 evropskih ag tech startapa koji će imati svoj štand i prezentovati svoju firmu široj publici i investitorima.

Dok ste bili student Fakulteta tehnoloških nauka, 2015. godine zajedno sa cimerom Zoranom Đukićem osmislili ste daljinski sistem za navodnavanje i prehranu. Šta je bio glavni pokretač?

To se sve desilo spontano. Dok sam bio student, oživeo sam porodično imanje gde sam zasadio lešnik i trebalo mi je tada rešenje koje će mi omogućiti da daljinski navodnjavam lešnik i pratim stanje na parceli i kad nisam tamo. Istražio sam tržište, video da takvih rešenja na našem tržištu nema i uočio šansu. Tadašnji prijatelj, a sada suosnivač u firmi, Zoran i ja seli smo i napravili prvi prototip koji smo posle tokom godina usavršavali i doveli do toga da danas Smart Watering bude aplikacija koja potpuno automatizuje proces navodnjavanja za proizvođače voća i smanjuje im troškove navodnjavanja za 30 odsto.

PCPress.rs Image
Lazar Jovanović, osnivač Smart Watering Solutions

Osvojili ste 30.000 evra. Na koji način ćete iskoristiti sredstva dobijena od NLB Grupe?

Najveći deo sredstava opredeljen je za marketing i prodaju pošto planiramo da učestvujemo na sajmovima širom Evrope i Afrike u 2023. godini, a jedan deo sredstava ćemo uložiti u opremu i obrtna sredstva.

Osnovali ste kompaniju pre samo četiri godine, a do sada ste ostvarili ozbiljne rezultate. Da budemo jednostavni – kako? Ali i koliko će vam značiti dodatna mentorska podrška koju ste osvojili na #HelpFrame konkursu?

Hvala na lepim rečima, za nas su to još skromni rezultati, ali mi sanjamo velike snove. Mislim da je ključ u dobrom timu – rano smo shvatili da nema napretka i rasta bez tima koji radi predano na zajedničkom cilju, a to su srećni i zadovoljni poljoprivrednici koji imaju jednu brigu manje jer o navodnjavanju brine Smart Watering dok se oni bave drugim stvarima. Bitno je naglasiti i to što smo od starta dosta ulagali u marketing i edukaciju tržišta. Ljudi su prepoznali tu našu ideju da srpska poljoprivreda može više i drago nam je da je tako.

PCPress.rs Image

Što se podrške tiče, moram da naglasim da bez mentorske podrške mlade kompanije i mladi osnivači ne mogu brzo da idu napred. Ukoliko se sve uči na sopstvenim greškama, to košta i puno vremena i novca. Mi smo imali tu sreću da smo na vreme shvatili da puno ne znamo i uvek smo tražili pomoć spolja i kroz razne programe, te napravili veliku mrežu mentora koji nam pomažu u svim aspektima poslovanja.

nlbkb.rs

Facebook komentari: