BIZIT plus

Google “naj” lista

Na kraju godine Google po tradiciji objavljuje listu najboljih mobilnih aplikacija i igara koje se mogu preuzeti u njihovoj prodavnici. Pa da vidimo ko je stekao laskavo priznanje Best of 2022!

PCPress.rs Image

Kriterijumi na osnovu kojih je lista formirana zasnovani su na originalnosti ideje i kreativnosti, u cilju međusobnog povezivanja ljudi, sticanja i razmene zajedničkih iskustava, kao i uključenja tehnologije u čovekov realni svakodnevni život. Autorima tih posebno kreativnih aplikacija i igara dodeljuju se nagrade pod nazivom Best of 2022.

Postoji nekoliko kategorija u kojima se te nagrade dodeljuju. Najvažnije kategorije su najbolja mobilna aplikacija i najbolja igra, kao i najbolja aplikacija i igra na osnovu izbora (glasanja) samih korisnika. Proglašava se i najzabavnija aplikacija, najbolja svakodnevna korisna aplikacija i najbolja aplikacija za razvoj (trening) korisnika. U skladu s vrstom uređaja kome su namenjene, proglašavaju se i najbolje aplikacije za nosive uređaje, tablete, a od ove godine i za Chromebook uređaje, portabl lične računare sa instaliranim Google Chrome operativnim sistemom.

Najvažnije kategorije su najbolja mobilna aplikacija i najbolja igra, kao i najbolja aplikacija/igra na osnovu glasanja korisnika

Najbolja mobilna aplikacija: Dream by WOMBO

WOMBO je zabavna aplikacija za kreiranje crteža i ilustracija uz pomoć veštačke inteligencije (art generator s veštačkom inteligencijom). Funkcioniše vrlo jednostavno. Nakon unosa tekstualnog opisa vašeg zahteva u odgovarajuće polje kao i izbora stila, za nekoliko sekundi pojavljuje se slika. Ponuđeno je 35 stilova, koji osim slikarskih tehnika, nude i podražavanje stilova poznatih slikara. U besplatnoj verziji neki od stilova su “zaključani”.

PCPress.rs Image
Dream by Wombo: Veštačka inteligencija kao slikar

Dream by WOMBO je aplikacija koja omogućava najširem krugu korisnika da se oproba u kreiranju umetničkih dela po sopstvenoj ideji. U osnovnoj verziji je besplatna, a svakako zanimljiva, tako da vodi korisnike ka novim, proširenim opcijama koje treba platiti. Slike se kreiraju po ideji korisnika, ali mu u realizaciji pomaže AI asistent koji zapravo obavlja najveći deo posla. Slike se mogu menjati, regenerisati koliko god hoćete puta, a sve kreacije se mogu sačuvati, deliti na mreži ili zatražiti verzija za štampanje.

Pročitajte i:  Google-ovi ciljevi za 2024. godinu

PCPress.rs Image

Art generatori s veštačkom inteligencijom poslednjih godina doživeli su veliku ekspanziju, pa su se pojavile brojne manje ili više kvalitetne aplikacije te vrste (NightCafe, Starry AI, Pixray, Craiyon). Google takođe radi na razvoju takve aplikacije pod nazivom Imagen. Veštačka inteligencija u Dream by WOMBO aplikaciji zasnovana je na rešenju kanadske kompanije WOMBO AI, osnovane februara 2021. godine, sa ciljem kombinovanja veštačke inteligencije i zabave.

Aplikacija po izboru korisnika: BeReal

Korisnici su kao najbolju aplikaciju izabrali BeReal. To je francuska društvena mreža osnovana još 2020. godine, ali je u ovoj godini postala izuzetno popularna kao četvrta po broju preuzimanja, posle Instagram-a, Snapchat-a i Pinterest-a. Radi se o društvenoj mreži za objavu i deljenje fotografija s prijateljima, što zvuči kao još jedna društvena mreža. Razlika ipak postoji. BeReal je osmišljen kao “platforma za iskrenost”, jer korisnici svakog dana stavljaju objave u realnom vremenu, i to samo u tačno preciziranih 120 sekundi nakon pristizanja notifikacije.

PCPress.rs Image
BeReal: Specifična društvena mreža koja vas tera da budete iskreni

Notifikacija za objavljivanje (Time to BeReal) stiže korisnicima i svim njihovim prijateljima u isto vreme koje se ne može predvideti. Stavljaju se samo dve needitovane fotografije snimljene prednjom i zadnjom kamerom na telefonu. Zbog toga je sadržaj na ovoj mreži autentičan i kreativan, za razliku od drugih mreža gde se biraju najlepše fotografije, preuređuju i tek onda objavljuju. Na mreži možete da vidite šta su vaši prijatelji objavili samo ako i vi objavite svoje fotografije. Aplikacija zahteva pristup vašim kamerama, a dozvoljeno vreme snimanja fotografija je samo u okviru ta dva minuta. Pritom može da se izabere ko može da vidi fotografije, da se prikaže lokacija i napiše tekst uz fotografiju.

PCPress.rs Image

Aplikacija vam ne pruža previše pokušaja da napravite savršenu fotografiju. U roku od dva minuta vašu fotografiju možete obrisati onoliko puta koliko stignete, ako niste zadovoljni. No, kada objavite fotografiju, imaćete pravo samo jednom da je obrišete i napravite novu. Stvar je u tome da ne pokušavate da napravite savršenu fotografiju i odviknete se od potrebe da izgledate lepo na svakoj slici. Na ovoj društvenoj mreži nema običnih emotikona, već je vaše lice emotikon. Svaki put kad želite da reagujete na nečiju fotografiju, uključiće vam se prednja kamera, pa možete da se iskezite onako kako želite.

Pročitajte i:  Bivši inženjer Google-a uhapšen zbog navodne krađe AI tajni

Najbolja igra: Apex Legends Mobile

Od maja 2022. popularna igra Apex Legends dobila je i mobilnu verziju, tako da se našla na vrhu Google-ove liste najboljih igara, a tu poziciju dali su joj i korisnici. To je igra za više igrača iz popularne battle royale kategorije. Igrači mogu učestvovati kao različiti likovi ili legende, od kojih svaki ima jedinstven skup sposobnosti. Legende su podeljene u različite klase kako bi odgovarale svim tipovima igrača. U igri na jednom području (mapi) može učestvovati do 60 igrača. Svaka mapa sadrži različite opcije i oružja, a cilj je, naravno, pobediti protivnika.

PCPress.rs Image
Apex Legends: Battle royale igra koja je najbolja i po kriterijumu Google-a i po izboru korisnika

Kreator igre Apex Legends je Respawn Entertainment, američki razvojni studio video-igara, a igru je publikovao Electronic Art, kompanija koja je pionir iz oblasti kućnih kompjuterskih igara. Respawn Entertainment je 2014. kreirao seriju Tittanfall (pucačka igra iz prvog lica), zatim akciono-avanturističku igru Star Wars Jedi: Fallen Order 2019. godine. Apex Legend za PC i igračke konzole takođe je publikovana 2019, a mobilna verzija dizajnirana za touch screen tri godine kasnije.

PCPress.rs Image

Apex Legends Mobile se može preuzeti na Google Play i App Store prodavnicama. Igra je dostupna za uređaje na Android i iOS platformama. Igračima sa Apple uređajima preporučuje se iPhone 6S ili noviji, sa operativnim sistemom iOS 11.0, procesorom A9 CPU, 4 GB slobodnog prostora i najmanje 2 GB RAM-a. Android uređaji treba da imaju verziju operativnog sistema Android 6.0 ili noviji, Open GL 3.1, takođe 4 GB slobodnog prostora i najmanje 2 GB RAM-a.

Od ove godine se bira i najbolja aplikacija za Chromebook uređaje, portabl lične računare sa instaliranim Google Chrome operativnim sistemom

Još nekoliko kategorija

Najzabavnijom aplikacijom u 2022. godini Google je proglasio PetStar (JunSoft Mobile), aplikaciju koja omogućava animiranje fotografije kućnih ljubimaca. Osim fotografija, mogu se u okviru aplikacije beležiti i razne informacije i podsetnik u vezi s aktivnostima vezanim za kućnog ljubimca, kao i komunicirati i razmenjivati iskustva s drugim korisnicima. Kompatibilna je sa iPhone i iPod Touch uređajima sa operativnim sistemom iOS 10.0 ili novijim, kao i s Mac uređajima s macOS 11.0 ili novijim.

Pročitajte i:  Google ulaže milijardu dolara u data centar u Londonu
PCPress.rs Image
animirajte fotografije kućnih ljubimaca

Od svakodnevnih korisnih aplikacija nagrađen je vodič za uzgajanje biljaka – Plant Parent (kompanija Glority LLC). Ova aplikacija svojim korisnicima omogućava da pravilno uzgajaju biljke, čak i onima koji nemaju nikakvog prethodnog iskustva u tome. Može da identifikuje (na osnovu fotografije) o kojoj se biljci radi i da ponudi pravilan godišnji kalendar njenog gajenja. Nudi i oporavak biljke ako nešto s njom ne bude u redu, kao i niz drugih korisnih saveta.

PCPress.rs Image
Uzgajajte biljke u vašoj kući ili bašti

Todoist (kompanija Doist) je najbolja aplikacija za nosive uređaje (kao što sam naziv govori, radi se o aplikaciji za svakodnevnu organizaciju života i rada korisnika), dok je najbolja aplikacija za Chromebook uređaje digitalni muzički studio BandLab kompanije BandLab Technologies. To je vodeća platforma za kreiranje društvene muzike s više od 50 miliona korisnika širom sveta. Omogućava besplatno snimanje, uređivanje i remiksovanje muzike.

PCPress.rs Image
Muzika za vas i prijatelje

Proglašenje za najbolje sigurno će mnogo značiti nagrađenim autorima i doprineti još većoj popularnosti njihovih aplikacija i igara u 2023. godini. Na zadovoljstvo ogromnog broja korisnika (i Google-a, naravno) njima će se pridružiti i mnoge nove ideje, koje će se boriti za svoje “mesto pod suncem Interneta”.

Autor: Nadežda Veljković

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,