ASUS ROG Flow

Nokia se vraća!

Finska kompanija HDM Global je u ponedeljak potpisala ekskluzivni ugovor o licenciranju Nokia brenda. Pride je novi CMO Pekka Rantala dugogodišnji zaposleni kompanije Nokia i bivši CEO-a kompanije Rovio, poznate po Angry Birds planetarnom super hitu. Bivši direktor kompanije Nokia, i Microsoft direktor divizije za pristupačne telefone Arto Nummela je novi CEO kompanije HMD Global, pa je jasno da HMD želi da oživi Nokia brend, a da je prvi korak na tom putu, skupljanje ljudi zaslužnih za dobro poslovanje nekadašnjeg finskog giganta.

Po informacijama koje su poznate HDM će praviti Nokia telefone i tablete, bazirane na Android OS-u, a partner u proizvodnji će biti druga kompanija koja je od Microsofta u maju otkupila prava na Nokia brend – FIH mobile. FIH je ćerka kompanija tajvanskog giganta Foxconn-a, pa se očekuje da proizvodnja bude locirana u jednoj od fabrika u kojima je Microsoft pravio Lumia telefone u Hanoju. Najavljeno je da tokom naredne godine možemo očekivati 3 ili 4 pametna telefona/tableta pod Nokia brendom.

Kako je Microsoft najavio otpuštanje 4.500 radnika koji su bili zaduženi za jeftinije Lumia telefone, FIH Mobile i HMD će sa preuzimanjem fabrike radnicima ponuditi i zaposlenje u novoj kompaniji.

Pročitajte i:  Razvojni centar kompanije Microsoft organizuje online događaj „Women know IT“

Što se kompanije Microsoft tiče, iako im ne cvetaju ruže sa novim telefonima, će nastaviti da razvija Windows 10 Mobile OS i Lumia telefone. Nastavlja se i saradnja sa proizvođačima kao što su Acer, Alcatel, HP i Vaio, pa pored Lumia možemo očekivati nove Windows telefone ovih proizvođača.

 

Facebook komentari:
HR specijalno izdanje

Tagovi: , , , , , , , ,