BIZIT plus

Nokia se vraća!

Finska kompanija HDM Global je u ponedeljak potpisala ekskluzivni ugovor o licenciranju Nokia brenda. Pride je novi CMO Pekka Rantala dugogodišnji zaposleni kompanije Nokia i bivši CEO-a kompanije Rovio, poznate po Angry Birds planetarnom super hitu. Bivši direktor kompanije Nokia, i Microsoft direktor divizije za pristupačne telefone Arto Nummela je novi CEO kompanije HMD Global, pa je jasno da HMD želi da oživi Nokia brend, a da je prvi korak na tom putu, skupljanje ljudi zaslužnih za dobro poslovanje nekadašnjeg finskog giganta.

Po informacijama koje su poznate HDM će praviti Nokia telefone i tablete, bazirane na Android OS-u, a partner u proizvodnji će biti druga kompanija koja je od Microsofta u maju otkupila prava na Nokia brend – FIH mobile. FIH je ćerka kompanija tajvanskog giganta Foxconn-a, pa se očekuje da proizvodnja bude locirana u jednoj od fabrika u kojima je Microsoft pravio Lumia telefone u Hanoju. Najavljeno je da tokom naredne godine možemo očekivati 3 ili 4 pametna telefona/tableta pod Nokia brendom.

Kako je Microsoft najavio otpuštanje 4.500 radnika koji su bili zaduženi za jeftinije Lumia telefone, FIH Mobile i HMD će sa preuzimanjem fabrike radnicima ponuditi i zaposlenje u novoj kompaniji.

Pročitajte i:  Hakeri koje sponzoriše Rusija napadaju Microsoft

PCPress.rs ImageŠto se kompanije Microsoft tiče, iako im ne cvetaju ruže sa novim telefonima, će nastaviti da razvija Windows 10 Mobile OS i Lumia telefone. Nastavlja se i saradnja sa proizvođačima kao što su Acer, Alcatel, HP i Vaio, pa pored Lumia možemo očekivati nove Windows telefone ovih proizvođača.

 

Facebook komentari: