BIZIT plus

Nokia tuži Apple zbog krađe patenta

nokia-apple Nokia je podnela novu tužbu protiv Apple-a, tvrdeći da iPad 3G i iPhone zloupotrebljavaju čak pet Nokia patenata.

Kako kažu u Nokiji, tužba se odnosi na tehnologiju koja se koristi za ubrzavanje prenosa podataka i govora, kao i na inovacije kod antena za kompakt uređaje. Ovo je, inače, najnoviji u nizu sukoba dve kompanije (oni stari se uglavnom odnose na iPhone).

"Odlučili smo se na ovaj korak kako bismo zaštitili rezultate rada našeg razvojnog tima i stavili tačku na neprekidnu i nezakonitu upotrebu Nokijinih inovacija." kaže Paul Melin, generalni direktor sektora za patente u Nokiji.

U izjavi se takođe tvrdi da je u protekle dve decenije Nokia uložila 51 milijardu dolara u istraživanje i razvoj i zaštitila čak 11 hiljada patenata.

Prošle godine, Nokia je tužila Apple tvrdeći da njihovi proizvodi koriste Nokia patente. Apple je odgovorio protivtužbom koja se odnosi na upotrebu Apple patenata u Nokia pametnim telefonima.

U međuvrmenu, Apple je uspeo da se upetlja u još jednu sudsku bitku i to protiv HTC-a. Razlog ovog spora je isti – nezakonito korišćenje patentirane tehnologije.

Pročitajte i:  Novi alat u iOS 17.4 pokazuje da li je baterija vašeg iPhone 15 normalna

Izvor: BBC

Facebook komentari: