Norverška poklonila Srbiji opremu za sajber bezbednost vrednu 1,2 miliona evra

Norveška je Srbiji poklonila platformu za uvežbavanje odbrane od simuliranih sajber napada vrednu 1,2 miliona evra u okviru projekta “Norveška za vas – Srbija”, javlja Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Norveška poklanja opremu protiv sajber napada
Izvor: Tanjug/UNOPS/Igor Pavićević

Obuku na novoj opremi će proći članovi timova centara za prevenciju bezbednosnih rizika državnih institucija prolazeći kroz različite scenarije mogućih sajber napada.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miloš Cvetanović izjavio je da platforma koja služi za održavanje sajber vežbi na nacionalnom nivou omogućava realnu situaciju različitih scenarija napada, a doprineće izgradnji kapaciteta i obuci službenika u različitim državnim institucijama.

“U 21. veku, ugrožavanje vitalnih nacionalnih IT sistema može dovesti do ozbiljnih političkih i društveno-ekonomskih posledica, pa je prevencija i obuka u oblasti sajber bezbednosti od izuzetne važnosti. Zato podržavamo Vladu Srbije i njene institucije da izgrade kapacitete i ojačaju otpornost na sajber pretnje”, rekao je ambasador Kraljevine Norveške Jorn Eugen Jelsta.

Prva nacionalna sajber vežba će se održati pomoću ove platforme tokom ove godine a učesnici će bit ključne institucije zadužene za informacionu bezbednost, poput Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima i RATEL-a.

Pročitajte i:  Motorola sada poseduje Silent Sentinel kompaniju specijalizovanu za kamere za velike udaljenosti

“Zahvaljujući podršci Kraljevine Norveške, Ratel je dobio platformu za simulaciju sajber napada poslednje generacije CyberBit, koja predstavlja izuzetan koncept sa velikim brojem mogućih scenarija koje uključuju različite vektore sajber napada”, izjavio je direktor RATEL-a Dragan Pejović.

Izvor: Nova ekonomija

Facebook komentari: