ERP 2024

Nosivi ultrazvuk za praćenje dubokih tkiva

Istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu kreirali su ultrazvučni sistem koji se može nositi i koji može da prati duboka tkiva, do čak 16,5 cm ispod površine tela. 

PCPress.rs Image

Tehnologija koristi mašinsko učenje

Štaviše, tim je koristio algoritam mašinskog učenja kako bi smanjio buku povezanu sa kretanjem, pomažući da se dobiju pouzdana očitavanja dok korisnik provodi svoj dan. Sistem uči da to radi pojedinačno za svakog korisnika. Funkcionalnost dubokog tkiva i vek trajanja baterije od dvanaest sati znače da je nosivi uređaj pogodan za praćenje različitih korisnih fizioloških parametara, uključujući minutni volumen, krvni pritisak i otkucaje srca.

Nosivi uređaji sa podrškom za ultrazvuk uživaju u trenutku, a nedavno su se pojavile razne tehnologije ove vrste. Ove minijaturizovane, prenosive i nosive verzije tradicionalne glomazne i stacionarne ultrazvučne opreme, mogu promeniti igru u smislu povećanja korisnosti i primene ultrazvuka. Ova najnovija tehnologija obezbeđuje snimanje dubokog tkiva, dodatno proširujući obim onoga što je moguće sa ultrazvukom koji se može nositi, i koristi mašinsko učenje da poboljša signal kod pacijenata u pokretu.

Pročitajte i:  Novo priznanje za robota za mikrohirurgiju 

„Ova tehnologija ima mnogo potencijala da spasi i poboljša živote“, rekao je Muiang Lin, istraživač uključen u studiju. „Senzor može da proceni kardiovaskularnu funkciju u pokretu. Abnormalne vrednosti krvnog pritiska i minutnog volumena, u mirovanju ili tokom vežbanja, su obeležja srčane insuficijencije. Za zdravu populaciju, naš uređaj može da meri kardiovaskularne odgovore na vežbanje u realnom vremenu i na taj način pruži uvid u stvarni intenzitet vežbanja koji svaka osoba ima, što može da vodi formulisanje personalizovanih planova treninga”.

Tehnologija može da prati tkiva do 164 mm ispod površine kože, a uređaj je fleksibilan, omogućavajući dobar kontakt sa kožom i udobnost tokom upotrebe. Zanimljivo je da su istraživači prvobitno nameravali da dizajniraju monitor krvnog pritiska, ali su shvatili da tehnologija može imati veću funkcionalnost.

„Na samom početku ovog projekta imali smo za cilj da napravimo bežični senzor krvnog pritiska“, rekao je Lin. „Kasnije, dok smo pravili kolo, dizajnirali algoritam i prikupljali kliničke uvide, zaključili smo da ovaj sistem može da meri mnogo kritičnijih fizioloških parametara od krvnog pritiska, kao što su minutni volumen, ukočenost arterija, zapremina izdisaja i još mnogo toga, koji su bitni parametri za svakodnevnu zdravstvenu negu ili nadzor u bolnici.”

Pročitajte i:  Robot za precizne hirurške intervencije

Izvor: Medgadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,