Top50 Glas publike

Ultrazvučna nalepnica za 48 sati snimanja

Inženjeri na MIT-u su kreirali ultrazvučni flaster koji može da obezbedi dugotrajno ultrazvučno snimanje unutrašnjih organa i struktura.

PCPress.rs Image

Nosivi ultrazvučni alat za snimanje bi imao ogroman potencijal

Uređaj sadrži krutu piezoelektričnu sondu i koristi donji sloj hidrogela prekrivenog elastomerom, umesto gela koji se nanosi na kožu tokom konvencionalnih ultrazvučnih procedura. Samo veličine poštanske marke, ultrazvučni flaster je lako prenosiv i jeftiniji od konvencionalnih ultrazvučnih tehnologija. Trenutna iteracija uređaja zahteva žičanu vezu za gledanje slika, ali istraživači rade na tome da uređaj učine bežičnim i izveštavaju da bi u budućnosti tehnologija mogla biti pogodna za pacijente da ponesu kući i sami primene. Trenutno, ultrazvučno snimanje zahteva od kliničara ili tehničara da primeni gel i drži sondu na koži da bi se dobile slike osnovnih organa. Ovo je očigledno nepraktično za dugotrajno snimanje, a takođe zahteva skupu opremu i potrebu za posetom klinici ili bolnici. Da bi ovo rešili, istraživači su napravili mali nosivi flaster koji može da gleda u telo do 48 sati.

Pročitajte i:  AI slike preplavile društvene mreže

„Zamišljamo nekoliko flastera zalepljenih na različite lokacije na telu, koje bi komunicirale sa vašim mobilnim telefonom, gde bi AI algoritmi analizirali slike na zahtev“, rekao je Xuanhe Zhao, jedan od kreatora novog uređaja. „Verujemo da smo otvorili novu eru – sa nekoliko flastera na telu, mogli biste da vidite svoje unutrašnje organe”. Ranije su istraživači pokušavali da razviju nosivu ultrazvučnu tehnologiju, sa mešovitim uspehom. „Nosivi ultrazvučni alat za snimanje bi imao ogroman potencijal u budućnosti kliničke dijagnoze“, rekao je Čonghe Vang, još jedan istraživač uključen u studiju. “Međutim, rezolucija i trajanje snimanja postojećih ultrazvučnih flastera su relativno niski i ne mogu da slikaju zavučene organe.” Da bi postigli bolju rezoluciju ultrazvuka, istraživači su uparili krute tranzistore sa lepljivim slojem koji se lako može pričvrstiti na kožu korisnika. Ovo sprečava da tranzistori pomeraju položaj jedan u odnosu na drugi, ali održava odgovarajući kontakt sa kožom. Sloj hidrogela na dnu flastera omogućava širenje zvučnih talasa i zatvoren je slojem elastomera koji sprečava da se gel osuši.

Pročitajte i:  Liopina aplikacija za čitanje sa usana se testira na pacijentima u SAD

Izvor: Medgadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,