Top50 Glas publike

Notebook 2011

Krenimo na put do vašeg novog notebook-a – kao prethodnica, istražili smo ponudu u Tehnomanijinim prodavnicama i napravili izbor interesantnih modela. Na vama je da razmislite o onome što vam je potrebno i izaberete jedan od njih. A onda, laptop u torbu, pa na put…

PCPress-laptop-vodicNotebook računari danas čine rastuće tržište od posebnog značaja kako za poslovne ljude tako i za kućne korisnike. Do pre nekoliko godina vladajuća kategorija desktop računara sada se polako povlači u niše kao što su grafičke radne stanice ili mašine za najzahtevnije igrače – za većinu ostalih korisnika, notebook predstavlja dobar kompromis između dimenzija, upotrebljivosti i cene. Trend minijaturizacije se nastavlja pa danas ima mnogo još manjih mašina, pre svega iz netbook i tablet klase, ali je zahvaljujući tastaturi normalne veličine notebook danas neka vrsta zlatne sredine, računar na kome se može obaviti najviše posla.

Ako ste se odlučili na kupovinu notebook‑a, razmotrite svoje potrebe i izaberite minijaturnu, standardnu ili veliku prenosivu mašinu. Ta odluka će vam pomoći da gledate na pravu stranu i da brzo stignete do pravog izbora.

Mali notebook računari su prilagođeni ljudima koji su često na putu – nije svejedno da li ćete u torbi nositi kilogram ili tri kilograma računarske opreme. Male dimenzije imaju cenu, kako u novcu (minijaturni računari su i dalje prilično skupi), tako i u malom ekranu, skromnijoj rezoluciji, i nedostatku internih uređaja kao što je DVD drajv.

Standardni notebook računari čine najveći deo tržišta. Masa od 2‑3 kilograma omogućava ugradnju većeg ekrana, postizanje više rezolucije slike, snažan procesor, bateriju velikog kapaciteta, bogat skup priključaka, te DVD ili Blu‑ray disk. Računari iz ove kategorije se najviše prodaju, pa je borba za kupce učinila cene vrlo povoljnim.

Veliki notebook računari, ponegde ćete sresti i izraz desktop replacement, namenjeni su kućnim primenama – ne očekuje se da ćete ih nositi u torbi, ali ih po potrebi možete preneti. Oni zamenjuju kućni PC: imaju veliki ekran visoke rezolucije, tastaturu sa numeričkim delom, ali je najvažnije to što često imaju snažan procesor, veliku memoriju, veliki disk i mnoštvo priključaka. Mogu se primeniti za posao i zabavu, pošto snažan hardver omogućava kvalitetnu multimediju, a često i pokretanje zahtevnih igara. Dijapazon cena je prilično širok, u zavisnosti pre svega od korišćene generacije procesora i drugog hardvera.

Pošto ste se odlučili za kategoriju računara, pregledajte odgovarajuću sekciju našeg vodiča i upoznajte konkretne modele. Procenite karakteristike svakog od njih i izaberite varijantu koja odgovara vašim potrebama i predviđenom budžetu.

Procesor

Važno je da izaberete neki od procesora novije generacije, ne samo zbog bržeg rada, već i zbog manje potrošnje energije – stariji procesori su se značajnije grejali, što je brže praznilo bateriju, a osim toga je kućište računara bilo toplije, toliko da ga je neprijatno držati u krilu. Možete se opredeliti za procesor firme Intel ili AMD.

Od Intel‑ovih procesora u obzir dolaze Core i3, Core i5 ili Core i7 – sva tri će obezbediti udoban rad, pri čemu je i5 moćniji (i skuplji) od i3, dok je i7 još snažniji, ali je nešto bolje prilagođen većim računarima nego prenosivim mašinama. AMD procesori pogodni za notebook računare pretežno su iz Fusion klase.

Memorija (RAM)

Za savremene operativne sisteme potrebno je 2 gigabajta (GB) RAM-a. Memorija se može povećati, ali poželjno je da u startu uzmete 4 gigabajta, naročito ukoliko ste naklonjeni 64‑bitnom Microsoft Windows‑u.

Ekran

Glavni parametar ekrana je dijagonala – u prodavnicama ćete uglavnom naći notebook računare sa ekranima dijagonale 12 do 17 inča. Drugi parametar je rezolucija – koliko tačaka vidite na ekranu. Ideal je full HD rezolucija 1920×1080, na kojoj možete da gledate filmove u punom sjaju. Većina notebook računara obezbeđuje rezoluciju oko 1366×768. Najzad, možete se opredeliti za sjajnu ili mat površinu ekrana, što je uglavnom stvar ukusa.

Disk

Interni disk notebook-a nije pogodan za skladištenje podataka – na njemu ćete držati operativni sistem, programe i podatke sa kojim radite, dok ćete filmove i muziku upisati na eksterni disk. Zato je disk od 320 GB uglavnom dovoljan, mada i 500 GB dobro dođe.

Skuplji računari umesto diska koriste SSD, Solid ‑state drive. Takva memorija troši manje energije, otpornija je na potrese a pristup je brži; problem je jedino cena, a kapacitet je obično 128 ili 256 GB. SSD diskovi su još uvek ekskluzivni uređaji, prilagođeni pre svega minijaturnim notebook računarima.

Umrežavanje

Svaki savremeni računar ima Ethernet (mrežni) priključak, a komunikacija će biti brža ako se radi o gigabitnoj verziji. Sa mrežom ćete uglavnom komunicirati bežično, pa svaki današnji prenosivi računar ima WiFi interfejs. Dobro je ako taj WiFi podržava povezivanje po standardu 802.11n – brza komunikacija omogućava i prenos multimedije.

Dok ste na putu, Internetu ćete pristupati preko mobilnog telefona (važno je da računar ima Bluetooth interfejs), preko modema koji se priključuje na USB port, a neki od modernijih notebook‑ova imaju ugrađen GSM modem, pa je dovoljno da umetnete SIM karticu mobilnog operatora.

Priključci

Većina uređaja priključuje se na USB portove, pa je dobro da ih računar ima što više – dva su minimum. Za povezivanje sa televizorom dobro je imati HDMI port, dok je za priključivanje eksternih diskova pogodan eSATA. Noviji računari imaju USB 3.0 port (prepoznaćete ga po plavoj liniji) koji omogućava bržu komunikaciju sa periferijskim uređajima.

Softver

Neki proizvođači, u želji da cena u katalogu izgleda povoljnije, uz računar ne prodaju operativni sistem. U svakom slučaju, treba kupiti Windows 7 Home Premium ili Windows 7 Professional. Home verzija je pogodna za multimediju, a Professional za uključenje u firminu mrežu. Windows je ubedljivo najjeftiniji ako ga kupite uz računar (OEM verzija), pa iskoristite priliku da vam proizvođač ili prodavac konfigurišu sistem.

Pošto ste razumeli osnovne parametre, pročitajte prikaze računara na sledećim stranicama, analizirajte tabelu karakteristika, izaberite nekoliko kandidata, pa dođite u „Tehnomaniju“ da ih isprobate i izaberete onaj koji vam najviše odgovara i koji vam se pri tom najviše sviđa – i dizajn je važna karakteristika kompjutera koji ćete često nositi sa sobom.

Želimo vam prijatnu kupovinu, a onda i srećan put sa izabranim notebook računarom.

Krenite odmah u pretragu aktuelnih modela

Bojan Stanojević, Dejan Ristanović i Aleksandra Šakić; PC Press
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “Notebook 2011

Comments are closed.